Cadmus fordítás Cadmus
Vélemény

2021. 01. 18.

A cenzúra, amellyel amerikai IT nagyvállalatok saját piaci erőfölényüket számolják fel

2021. 01. 18.

Az Amerikai Egyesült Államokban kibontakozó káosz és a példátlan korporatív médiacenzúra, amely az USA hivatalban lévő elnökét is elérte, lerántott minden leplet. A fősodratú média vagy tömegmédia és a hatalmas információtechnológiai vállalatok bebizonyították hatalmukat és megmutatták, hogy nincs több korlát számukra és a demokrácia sem köti meg őket.

Teljes cenzúrát léptettek életbe, amelyet korábban tagadtak és a dezinformáció elleni fellépésként igazoltak, most nyíltan alkalmazták éles kritikákat és bizalmatlanságot kiváltva ezzel. A korporatív cenzúrájuk a felhasználóik eddigi legnagyobb méretű elvándorlását váltotta ki a digitális térben és az emberi történelemben.

Majdnem 89 millió (!) ember iratkozott fel a hivatalban lévő amerikai elnök Twitter oldalára és ez vált Donald Trump fő hírközlő felületévé, ahol a követőivel kommunikálhatott. Végül a Twitter eltörölte, miközben a Facebook és az Instagram a hivatali ideje lejártáig felfüggesztette az elnök fiókját ami nem jelenti azt, hogy január 20. után sem hosszabbítják meg az elnémítást.

Más internetes platformok cenzúrázzák az elnökhöz kötődő fiókokat, ilyen a Snapchat, a Pinterest, a Twitch, a YouTube, a TikTok, a Reddit, a Discord és egyebek. A Capitolium (az USA törvényhozásának épülete) ellen január 6-án történt rohamot követően a Twitter Inc. több mint 70 ezer felhasználó fiókját törölte.

Az internetes üzenőfelületek, ahová a legtöbb felhasználó átpártolt a Telegram, egy független platform, amelyet az orosz szoftverfejlesztő mérnök Pavel Durov alapított és az amerikai Parler, ami a Twitter cenzúramentes riválisának mutatkozott be.

A korábban alig ismert Parler nevű közösségi oldal hirtelen megnövekvő népszerűsége nem tartott sokáig Trump elnök fiókjának törlése után: az Apple vállalat és a Google törölték a Parler alkalmazást az online áruházaik kínálatából, valamint az Amazon technológiai óriáscég lekapcsolta szervereiről.

A másik oldalról az orosz Telegram egyértelmű nyertese lett a helyzetnek. Pár nap alatt az egyik leggyakrabban letöltött alkalmazássá vált az Egyesült Államokban és más országokban is.

Pavel Durov, a Telegram alapítója ezt írta oldalán január 12-én:

„Január első hetében a Telegram aktív felhasználóinak száma meghaladta az 500 millió embert. Ezután is növekszik. Egyedül az elmúlt 72 órában 25 millió új felhasználó csatlakozott a Telegramhoz. A felhasználók a világ minden részéből jelen vannak – 38 százalékuk Ázsiából, 27 százalékuk Európából, 21 százalékuk Latin-Amerikából, 8 százalékuk a Közel-Keletről és Észak-Afrikából. Ez számottevő emelkedést jelent összehasonlítva a tavalyi évvel, amikor naponta másfél millióan iratoztak fel. Korábban is egyre többen töltötték le alkalmazásunkat, a hétéves működésünk során megvédtük felhasználóink adatait. A mostani növekedés azonban példa nélküli.”

Miután egy állítólag Donald Trumphoz köthető postafiók megjelent a Telegram oldalon a követőinek száma óránként ötezerrel növekedett. Még nem igazolt, hogy a postafiók tényleg Donald Trump hivatalban lévő amerikai elnöké, azonban a követői száma rohamosan növekszik és ez is megerősíti, hogy a hívei erre a hálózatra jelentkeznek be!

Több más ország állam- és kormányfője már hozott létre saját Telegram oldalt, közöttük Benjamin Netanjahu, Recep Tajjip Erdogan, Jair Bolsonaro, Emanuel Macron és még sokan mások.

A listájukat Pavel Durov, a Telegram Messenger Inc. alapítója január 14-én tette közzé:

• Brazília elnöke – @jairbolsonarobrasil
• Törökország elnöke – @RTErdogan
• Mexikó elnöke – @PresidenteAMLO
• Franciaország elnöke – @emmanuelmacron
• Szingapúr miniszterelnöke – @leehsienloong
• Ukrajna elnöke – @V_Zelenskiy_official
• Üzbegisztán elnöke – @shmirziyoyev
• Tajvan elnöke – @iingtw
• Etiópia miniszterelnöke – @AbiyAhmedAliofficial
• Izrael miniszterelnöke – @bnetanyahu

Forrás: Az IT nagyvállalatok által többszörösen cenzúrázott South Front katonapolitikai honlap

Orientalista.hu – Szíriai Arab Hadsereg

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑