Cadmus fordítás Cadmus
Irak

2016. 01. 21.

A Daesh lerombolta Irak legrégebbi keresztény kolostorát

2016. 01. 21.

A műholdfelvételek, melyeket az Associated Press (AP) tett közzé, megerősítették, amitől az egyházi vezetők valamint a közel-keleti örökségvédő szervezetek is tartottak: a legrégebbi keresztény kolostor Irakban most már csak egy halom kő, köszönhetően a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet tevékenységének, mely könyörtelenül elpusztít mindent, amit eretneknek ítél – írja a Foxnews.

A Szent Illés kolostor 1400 éven keresztül volt az imádság helyszíne, még az Irakban állomásozó amerikai katonák is gyakran felkeresték. A hely a béke és a dicsőítés szigete volt több mint egy évezreden keresztül, ahol szerzetesek generációinak sokasága égette a gyertyákat a falfülkékben, imádkozott a kápolnában nap mint nap, valamint tartott istentiszteleteket az oltárnál. A görög X (khí) és P (ró) betűk, Krisztus szent nevének első két betűje a bejárat fölé volt faragva mindvégig.

Ebben a hónapban az AP kérésére a DigitalGlobe űrtechnológiában érdekelt vállalatcsoport egy magas felbontású kamerával rendelkező műholdat irányított a terület fölé, hogy képeket készítsen a területről, majd a korábbi években itt készült képekkel együtt átadta azokat a hírügynökségnek (a mellékelt képen közöljük).

Mielőtt eltöröltetett, egy részlegesen helyreállított 3000 négyzetméteren fekvő várszerű kőépületként magasodott a szerzetesek lakhelye Moszul (az ókori Ninive) városa fölé. Habár a tetőzet nem mindenhol volt már meg, 26 helyisége használatban volt, volt benne nyilvános kápolna és egy templom a szerzetesek számára. A jelenlegi képek alapján az épület kőfalait szó szerint porrá rombolták, a pusztítás során a buldózerektől kezdve a Semtexig feltehetőleg minden lehetséges eszközt felhasználtak, ennek eredményeként az egykori épületegyüttes helyén ma csupán egy szürkésfehér pormező maradt mementónak…

Paul Thabit Habib, Irbil katolikus papja, akit az iszlamisták elűztek szolgálati helyéről, hitetlenkedve bámulta a felvételeket, mikor az AP megmutatta neki. „Keresztény történelmünket barbár módon törölték ki Moszulból” – mondta. „Úgy tekintünk mi, keresztények erre, mint egy kísérletre, hogy kiűzzenek minket innen, eltöröljék létezésünknek még a bizonyítékait is erről a földről.”

A Daesh, amely jelenleg nagy, bár egyre csökkenő területeket tart ellenőrzése alatt Irakban és Szíriában, ártatlan civilek tízezreit gyilkolta le az elmúlt években. A terrorszervezet harcosai képesek bármit habozás nélkül elpusztítani és lerombolni, ami ellentmond annak, ahogy ők értelmezik az iszlámot.

A Szent Illés kolostor azon vallásos és történelmi helyszínek listájára került, melyeket az ISIS kirabolt és lerombolt. Ma már több mint száz ilyen van… Ninive, Hatra és Palmyra ősi műemlékei romokban hevernek. Múzeumok és könyvtárak tömegei lettek teljesen kifosztva, a terroristák a könyveket elégették, a műtárgyakat pedig széttörték vagy a feketepiacon értékesítették.

.

Az 590-ben felszentelt épületegyüttes egyébként már több válsághelyzetet, tragédiát is túlélt. 1743-ban például több mint 150 szerzetest mészárolt le egy perzsa generális, amiért nem voltak hajlandóak áttérni az iszlámra. 2003-ban a várfal egy részét tankkal belőtték, valamint a bevonuló iraki hadsereg teleszemetelte a ciszternát, és ezzel hosszú időkre fertőzötté tette a vizet. Miután a területet elfoglalta az Egyesült Államok, a kolostort a 101-es repülős osztag vette ellenőrzése alá, akik az ősi freskókra ráfestették a csapatjelüket, a vijjogó sast. Később a hadsereg ezért bocsánatot kért, és elindítottak egy örökségvédelmi programot, melynek során nagyszabású felújítás vette kezdetét, még a jelenlegi válsághelyzet előtt.

A Szentszék sajnálattal vette tudomásul a hírt, Frederico Lombardi bíboros, a Vatikán szóvivője azért is tartja különösen sajnálatosnak a pusztulást, mert egy olyan monostorról beszélünk, mely jóval a nagy egyházszakadás előtt épült, így mind az ortodox, mind a római katolikus hívek számára fontos volt, mint az egység szimbóluma. Szerinte ez az esemény egy olyan cselekvéssorozatnak a része, melynek célja az, hogy mind kulturális, mind vallási, mind lelki értelemben pusztítson és romboljon.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑