Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2024. 02. 11.

A Hezbollah ereje összezavarja „Izraelt”: A nyugalom nehéz, a háború nehezebb

2024. 02. 11.

Bár a kitelepítési válság példátlan a megszálló entitás történetében, ennek a válságnak a megszüntetése még komolyabb veszélyt jelent „Izraelre”.

Amióta a Hezbollah 2023. október 8-án megkezdte határoffenzíváját Gáza támogatására a cionista agresszió ellen, az észak-palesztinai telepesek zavaros kihívással néztek szembe.

Körülbelül 100 000 telepes hagyta el a területet, és inkább más megszállt palesztin városokban kezdtek új életet. Mindazonáltal folyamatosan megkérdőjelezik az entitás politikai és katonai parancsnokságát sorsukról.

Az izraeli média e tekintetben továbbra is ezt a dilemmát és a Hezbollah hatalmától való félelmet tükrözte.
A telepesek által feltett fő kérdések a következők:
– Visszatérünk otthonunkba?
– Mikor térhetünk vissza otthonunkba?
– A Hezbollah harcosai figyelni fognak minket, amikor visszatérünk?

Ezeknek a telepeseknek az a problémája, hogy az entitáson belül senki nem tud válaszolni a kérdéseikre, ami tovább erősíti a zavarodottságukat.

A Gáza elleni cionista katonai agresszió esetleges vége, amely várhatóan hasonló nyugalmat eredményez északon, szintén rontotta a telepesek helyzetét. Az északi településekre való visszatérés a Hezbollah-harcosok határokon való jelenléte közepette komoly félelmet fog generálni.
Yiftah Ron Tal, a cionista szárazföldi erők korábbi parancsnoka azt mondta, hogy az 1701-es ENSZ-határozat alapján nem lesz megállapodás.
“Al-Radwan csapatai a dél-libanoni falvak civil lakosai, hogyan lehet őket kiűzni a határvidékről?”

Mindeközben a cionista elemzők mindig figyelmeztették a parancsnokságot, hogy a libanoni ellenállási csoport növekvő katonai ereje miatt ne siessen háborús döntést az északi fronton.

Ebben az értelemben a Hezbollah főtitkára, Sayyed Hasan Nasrallah megígérte, hogy korlátlan harcba bocsátkozik, ha a cionista ellenség teljes körű háborút indít Libanon ellen.

Orientalista.hu – Karoly Kuti

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑