Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények Louis Raphael Sako káld pátriárka - AFP

2018. 08. 17.

A keresztények visszatérése fontos Irak újjászületéséhez – a káldok szinódusa

2018. 08. 17.

Bagdadban augusztus 7-13 között tartották Louis Raphael Sako bíboros, iraki káld pátriárka vezetésével az iraki és a diaszpóra országaiból, Ausztráliából, az Egyesült Államokból, Kanadából, Európából, Iránból, Libanonból és Szíriából érkezett főpásztorok szinódusát – tájékoztat róla az AsiaNews katolikus hírügynökség.

A szinódus résztvevői imádkoztak azért, hogy Szíriában és a Közel-Kelet minden más térségében, Jemenben is véget érjen a háború. Mindenki közös erőfeszítésére van szükség ahhoz, hogy a térség lakói végre „stabil és tartós” békében élhessenek. A Washington és Teherán közötti aggasztó feszültség megoldásához nem szankciókra, hanem diplomáciai lépésekre van szükség. A keresztények visszatérése és az újjáépítés alapvetően szükséges Irak újjászületéséhez.

A problémákkal párbeszéd útján nézzenek szembe

Az iraki egyházi vezetők Irán és az Egyesült Államok vezetőihez fordulnak, mivel, az iráni elnök, Hasszán Rohani fogalmazása szerint a két ország között „pszichológiai háború” dúl, egyre nagyobb feszültséget okozva. Ennek fokozódása az egész térség biztonságára kihatna. Nyilatkozatukban a püspökök arra szólítják fel Teheránt és Washingtont, hogy a párbeszéd, a diplomácia útját válasszák a problémák megoldására. A büntető intézkedések, rendelkezések pusztán a polgári lakosságot sújtják. Az erőszak árát mindig csak „az ártatlanok” fizetik meg, mint ahogy ez Irakban történt 13 éven át, amíg a szankciók érvényben voltak. „Háborúk és szankciók csak negatív eredményeket hoznak” – figyelmeztetnek a főpásztorok.

A nemzeti egység megerősítése

A térséget vérrel áztató erőszakon túl, az iraki püspökök, Sako pátriárka vezetésével elemezték hazájuk helyzetét és a helyi keresztény közösség életkörülményeit. Az ún. Iszlám állam drámája után a közelmúltban megkezdődött az újjászületés lassú folyamata. Az iraki helyi egyház ismételten leszögezte, hogy támogatja mindazokat, akik a nemzet egységének megerősítésén munkálkodnak.

A korrupció elleni harc, a foglalkoztatás fellendítése

A bagdadi szinóduson részt vevő püspökök a politikai vezetőket arra buzdították, hogy közösen harcoljanak a korrupció ellen. Szilárdítsák meg a gazdaságot és teremtsenek minél több munkaalkalmat, különös tekintettel az új nemzedékekre. Alapvetően fontos, hogy erős nemzeti kormányt hozzanak létre, amely minden állampolgárt az egyenlőség, a szabadság, a demokrácia és a pluralizmus tiszteletben tartása jegyében kezel.

A kitelepített családok visszatérése

A megalakuló kormányzat feladata továbbá, hogy a nemzetközi közösség támogatásával biztosítsa a kitelepített családok visszatérését, gondoskodjon a lakások, az infrastruktúrák helyreállításáról. Az iraki helyi egyház nem leplezi félelmeit az ország és a térség jövőjét illetően, túl azokon a problémákon, amelyekkel a diaszpóra káld híveinek kell szembenézniük. Ezért az első feladat az, hogy biztosítsák minél nagyobb számban a kitelepítettek visszatérését a Ninivei-síkságra, amely az ország keresztény többségű térsége.

A lelkipásztori, szociális és humanitárius tevékenységek fokozása

Ez a kiindulási pont a biztonság megerősítéséhez és a lelkipásztori, szociális és humanitárius tevékenységek növeléséhez. A hívek tegyenek tanúságot „türelemről és állhatatosságról”, életben tartva a hitet és a reményt. A káld püspökök üzenetük végén jókívánságaikat fejezik ki „muzulmán fivérieknek és nővéreiknek” az Íd al-Adhá – Áldozati ünnep, az iszlámban az Isten akaratának való teljes alávetés alkalmából, amelyet augusztus 21-én tartanak annak az emlékére, hogy Ábrahám kész volt feláldozni fiát Istennek.

Vaticannews

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑