Cadmus fordítás Cadmus
Algéria

2020. 12. 12.

Algéria elítéli Izraelt Nyugat-Szaharával kapcsolatban

2020. 12. 12.

Algéria Nyugat-Szahara státusával kapcsolatban elítélte szombaton azokat a “külföldi lépéseket”, amelyekkel a térség destabilizálása a cél, konkrétan Izraelt nevezte meg.

Marokkó és Izrael Washington közvetítésével megállapodott a héten kapcsolataik rendezéséről, és ennek része, hogy az Egyesült Államok elismeri Marokkó területi követelését a vitatott hovatartozású nyugat-szaharai régióra vonatkozóan.

Marokkó 1975-ben annektálta az egykori spanyol gyarmat Nyugat-Szaharát, emiatt a terület függetlenségét megteremteni akaró Polisario Front kihirdette ott a Szaharai Demokratikus Arab Köztársaságot, és fegyveres harcot indított az annektáló marokkói erők ellen a szomszédos Algéria támogatásával.

Algír továbbra is a terület függetlenségét akarja elérni. Marokkó jelenleg Nyugat-Szahara területének nagyjából kétharmadát tartja ellenőrzése alatt, és saját autonóm területévé akarja tenni.

Abdelaziz Dzserad algériai kormányfő a váratlan izraeli-marokkói megállapodásra most reagált először, és Izraelt (a “cionista entitást”) vádolta elsősorban azzal, hogy meg akarja bontani a terület biztonsági egyensúlyát, “közel hozza Izraelt Algériához”.

Abed Saref algériai újságíró és elemző ezt értelmezendő azt írta: a megállapodás megnyitja az utat az előtt, hogy Izrael fejlett katonai eszközökkel lássa el Marokkót az annektált terület ellenőrzésére. “Mostantól egyértelmű, hogy ott lesz az izraeli hadsereg a határainknál” – írta a Facebookon.

Manszúr Kedidir algériai politilógus szerint pedig a megállapodás a szomszédos Marokkó “háborús üzenete”.

MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑