Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Geopolitika

2015. 07. 30.

Amerika Patriot rakétákat  ad el Szaúd-Arábiának

2015. 07. 30.

Az amerikai külügyminisztérium jóváhagyta a Patriot rakéták több milliárd dolláros értékesítést Szaúd-Arábiának. – jelent meg a Pentagon közleményében

Szaúd- Arábia korábban jelezte, hogy vásárolna 600 Patriot Advanced Capability-3 (PAC-3) rakétát., az Egyesült Államoktól.

Szerdán jóváhagyta a Külügyminisztérium a Patritot légvédelmi rakéták javasolt értékesítését Szaúd-Arábiának, valamint további légvédelmi rendszerek eladását az Egyesült Arab Emírségek részére.

Amerikai szakértők szerint a katonai eladási program közel-keleti szövetségesek részére, hozzájáruk az USA külpolitikájához és nemzetbiztonságához is.

Amerikai tisztviselők szerint a külföldi katonai eladási program, amelynek a kombinált értéke több mint 5,7 milliárd dollár lenne “hozzájárul az Egyesült Államok a külpolitikájához és a nemzet biztonságához”, a legfontosabb szövetségesek megsegítésével.

Total Global Defence Trade ($m) - IHS

Total Global Defence Trade ($m) – IHS

“Szaúd-Arábia jelenlegi Patriot rakéta készletét a tervezett eladás utánpótolja és modernizálja, amik elavulttá váltak és nehézen fenntarthatóak az elöregedés és a javításhoz szükséges korlátozott mennyiségben rendelkezésre álló alkatrész következtében.” – nyilatkozta szerdán az Egyesült Államok Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynöksége (DSCA).

A Szaúd-Arábia 5,4 milliárdos tételben vásárol légvédemi rakétákat, míg az Egyesült Arab Emirátusok 300 millió dollárt költ a Ptriot rakétákra.

 2014-ben Szaúd-Arábia  6,4 milliár dolláért vásáolr fegyvereket így a vahabita királyság volt a világ legnagyobb fegyverimportőre.  A beszerzéseit elsősorban az Egyesült Államokkal bonyolította le. Az elmúlt év folyamán a szaúdi királyság a fegyverimportját 54 százalékkal növelte.

Az “arab tavasz” következmnyeként megsokszorozódott a fegyverkereskedelem a Közel-Keleten , ennek az Egyesült Államok volt a legnagyobb haszonélvezője tavaly. 8,4 milliárd dollár értékű fegyverexportot bonyolított le, a 2013. évi 6 milliárd dolláros eladással szemben.

Az amerikai fegyverexport 19 százalékkal emelkedett 23.7 milliárd dollárra, ami az egyharmadát teszi ki az összes fegyverexportnak a világban.

Oroszország a második helyen áll a 10 milliárd dollár értékű katonai exportjával, majd Franciaország követi a harmadik helyen.

A katonai eszközök kereskedelme hatodik éve folyamatosan nőtt. 2014-ben az import világszerte 56 milliárd dollárról 64.4 milliárd dollárra ugrott, ami 13,4 százalékos növekedést jelent. 2015-ben ez tovább fog növekedni , több mint 70 milliárd dollárt fordítanak az országok fegyvervásárlásra.

Orientalista.hu – Zennobia

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑