Cadmus fordítás Cadmus
Keresztényüldözés

2017. 03. 29.

Arab-félsziget: visszaélések az ázsiai keresztény háztartási alkalmazottak ellen

2017. 03. 29.

A World Watch Monitor jelentését ismerteti az Osservatore Romano vatikáni napilap március 21-i keddi száma az Arab-félszigeten munkát vállaló ázsiai származású keresztény női munkavállalók embertelen helyzetéről, akiket helyi gazdag arab családok alkalmaznak házimunkára, gyermeknevelésre, idősgondozásra és akik eközben szexuális vagy egyéb erőszakot szenvednek.

Arab gazdáik kifejezetten megbízhatóságuk és szorgalmuk miatt keresik őket

Ezek a vendégmunkások legnagyobb részt a Fülöp-szigetekről, Indiából és Nepálból származnak. A keresztény nő munkavállalókat arab gazdáik kifejezetten megbízhatóságuk és szorgalmuk miatt keresik, előszeretettel bízva rájuk még családtagjaikat is. Kezdetben lehetővé teszik számukra a heti egy szabadnapot, illetve hogy keresztény vallásukat ápolják, ha van lehetőségük erre, akkor templomba mehessenek. Azonban egyre nagyobb számban történik visszaélés, mindenekelőtt az alapvető viszony tekintetében: nem létezik a munkaadó és munkavállaló kölcsönös jogi viszonya, hanem úgy bánnak velük, mint saját valódi rabszolgájukkal. A World Watch Monitor szervezet azzal a céllal jött létre, hogy portáljukon keresztül felhívják a figyelmet a keresztényeket világszerte a vallásuk miatt ért hátrányos megkülönböztetésekre.

Ázsiai országok nagykövetségein kopogtatva kérnek menedékjogot

Virat néven egy ázsiai eredetű protestáns lelkigondozó, aki az Arab-félsziget egyik országában dolgozik, rendszeresen beszámol tapasztalatairól. Közülük sokan alultápláltak, munkagépekként használják őket, a napi munkaidőt messze meghaladó szolgálattal. Fizetésüket nem kapják meg mindig, ellenben sokuk, főként a fiatal lányok fizikai és szexuális erőszakot szenvednek. Gyakran elveszik tőlük az útlevelüket és ezzel zsarolják őket. Egy idős asszonyt évtizedekig arra kényszerítettek, hogy embertelen körülmények közt dolgozzon, míg végre sikerült hazamenekülnie. Sokan arra kényszerülnek, hogy ázsiai országok nagykövetségein kopogtatva kérjenek menedékjogot, ahol jobb esetben intézni kezdik a visszatelepülés engedélyeztetését.

Egyre több jelentés mutat rá a keresztény nők aggasztó helyzetére

Virat beszámol arról a fájdalmas tényről, hogy a gazdájuktól megesett ázsiai lányokat a saját közösségük is megbélyegzi és közülük többen reménytelenségükben öngyilkosságot követnek el. A helyi hatóságok szemet hunynak a visszaélések láttán vagy éppen a bejelentések nyomán. 2013-ben Szaúd-Arábiában ugyan törvényt hoztak annak érdekében, hogy megtiltsák a családon belül az alkalmazottakat ért fizikai bántalmazást és szexuális erőszakot, ám a törvény nem hozott jelentős változásokat. Az utóbbi években egyre több emberjogi szervezet – Human Rights Watch, Amnesty International… – foglalkozik a keresztényeket arab országokban ért növekvő hátrányos megkülönböztetéssel.

Orientalista.hu – RadioVaticana

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑