Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2019. 06. 01.

Az Amazon izraeli nyomásra eltávolította kínálatából az egyik Hezbollahról szóló könyvet

2019. 06. 01.

Az Amazon izraeli nyomásra eltávolította kínálatából azt a könyvet, melyet a libanoni Hezbollah ellenálló szervezet főtitkár helyettese, Naim Qassem írt a szervezet történetéről. A könyvvel kapcsolatban az ENSZ Libanonért felelős megbízottja Jan Kubis szerint ez egy ,,kötelező olvasmány,, azok számára akik szeretnék átlátni a libanoni politikát.

Az Amazon az után távolította el a könyvet kínálatából, miután Haim Iserovich, a héber nyelvű Maariv napilap riportere erre kérte a céget. A szólásszabadságról, a sajtószabadságról és a szabad véleménynyilvánításról szóló elméletek ezek szerint csak akkor érvényesek ha az megfelel a cionista sajtó képviselőinek.

A Jerusalem Post szerint Iserovich akkor kezdett el érdeklődni a könyv iránt, miután az ENSZ megbízott találkozott Naim Qassemmel és említést tett róla. Kubis még május 20-án egy Twitter bejegyzésben írt arról, hogy találkozott a Hezbollah főtitkár helyettesével és kapott tőle egy példányt a könyvből.

A Twitter üzenet azonban felháborította a cionista politikusokat és az izraeli rezsim külügyi szóvivője Emmanuel Nahshon ,,sokkolónak,, és ,,kiábrándítónak,, nevezte a találkozót.

Az ENSZ megbízott azonban bejegyzésében nem említette, hogy a Naim Qassem által írt 11 könyv melyik példányából kapott. Azonban Iserovich azt látta, hogy ezek közül a: ,,Hezbollah: The Story from Within,, című könyv szerepel az Amazon kínálatában.

A Maariv című lap tudósítója azt az amúgy igaz megállapítást kifogásolta, mely szerint a cionizmus megsérti az összes alapvető emberi jogot.

,,A cionizmus elfoglalta Palesztinát és agresszíven lépett fel a békés palesztin emberekkel szemben.,,

Az izraeli tudósító szerint a könyv árusításával az Amazon megsérti a Naim Qassem ellen életben lévő amerikai szankciókat, melynek értelmében az amerikai állampolgároknak tilos kereskedniük vele és tilos bármiféle pénzügyi kapcsolat az érintett személlyel. Az Egyesült Államok ugyanis ,,terrorista szervezetnek,, tartja a Hezbollahot.

2018 májusában az Egyesült Államok és Öböl menti szövetségesei ugyanis olyan szankciókat léptettek életbe, melyek a Hezbollah vezetői ellen irányulnak. Elsősorban a főtitkár Hassan Nasrallah és helyettese, valamint a mozgalom másik három tagja ellen.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑