Cadmus fordítás Cadmus
Katar

2018. 12. 01.

Az amerikai szankciók ellenére új járatokat indít Teheránba a Qatar Airways

2018. 12. 01.

A Qatar Airways bejelentette, hogy januártól több járatot indít Iránba. Az állami tulajdonban lévő légitársaság ezt hetekkel az után jelentette be, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezetett be Irán ellen.

Donald Trump amerikai elnök pedig korábban megfenyegette azokat a cégeket, melyek továbbra is kapcsolatban maradnak Iránnal.

A Qatar Airways még plusz heti két járatot indít a jelenleg is meglévő Doha-Teherán útvonalon és további heti két járatot indít Shirazba. Februártól pedig további két járatot indít Isfahan-ba.

Az olyan európai légitársaságok mint az Air France és a British Airways leállították az iráni járataikat ebben az évben. Abu Dhabi Etihad Airways nevű társasága szintén leállította a járatait Iránba. Az Emirates és a Flydubai viszont fenntartott néhány járatot egy korábbi kétoldalú államközi megegyezés értelmében.

Washington november 5-én jelentette be a szankcióit, melyek Irán olaj és bank szektorát, a hajózást, az ország légitársaságait és 200 magánszemélyt érint. És mindezt azért, mert az Egyesült Államok kilépett az Iránnal korábban kötött atomegyezményből. Az Egyesült Arab Emirátusok és az Egyesült Államok más Öböl-menti szövetségesei ellenzik Irán külpolitikáját ezért azonnal Washington mögé álltak.

Az amerikai logika szerint a szankciók célja az lenne, hogy leállítsák Irán nukleáris tevékenységét és gátolják az iráni rakéta programot, valamint csökkentsék Irán befolyását a Közel Keleten. Ez azonban láthatóan nem sikerül, hiszen Oroszországot és Kínát nem érdeklik az egyoldalú amerikai szankciók. Rajtuk kívül pedig más országok is kereskednek Iránnal.

Orientalista.hu – Al-Isfahani

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑