Cadmus fordítás Cadmus
Hungary Helps

2021. 10. 23.

Azbej Tristan: Az ösztöndíjprogram az üldözött közösségek megmaradását segíti

2021. 10. 23.

Az üldözött vagy kisebbségben élő keresztény fiatalok ösztöndíjprogramjának célja, hogy a Magyarországon tanuló diákok hazatérve saját közösségüket erősítsék – mondta a Miniszterelnökség üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkára – közölte a Vasárnap.hu

Azbej Tristan a Hungary Helps ösztöndíjprogramjának pénteki tanévnyitója előtt az MTI-nek elmondta: a három éve létrehozott program keretében Afrikában, Ázsiában kisebbségben, humanitárius válsághelyzetben lévő vagy kifejezetten üldözött keresztény közösségek tagjai tanulhatnak Magyarországon. A cél, hogy ezek a fiatalok tanulmányaik végeztével hazatérjenek és közösségeik vezetőivé váljanak.

Eddig körülbelül háromszáz fiatal kapott ösztöndíjat, közülük százan már végeztek, így most kétszáz fiatal tanul Magyarországon. Idén, ahogy a korábbi évfolyamokban is, száz új diák érkezett Nyugat- és Kelet-Afrikából, a Közel-Keletről és Pakisztánból – ismertette.

Az államtitkár jelezte: a programot kifejezetten úgy állították össze, hogy egy-egy országból az ott legjobban hasznosítható szakokra hívják tanulni a diákokat. Így például Nigériából érkező és oda visszatérő egészségügyi szakembereket, leendő iraki kőolajmérnököket és libanoni régészeket képeznek magyar egyetemeken.

Az ösztöndíjasok körében nagyon népszerűek a különböző mérnöki, valamint egészségügyi képzések – tette hozzá.

Azbej Tristan kitért arra is, tartják a kapcsolatot a végzett diákokkal, akik nagyon hálásak a magyaroknak, hiszen az ösztöndíjjal olyan esélyt kaptak, amilyenre nem számíthattak. Gyakran ugyanis ezeknek a keresztény fiataloknak nincsen lehetőségük, esélyük felsőoktatásban tanulni a szülőhelyükön. Az európai diplomával hazatérve azonban sokkal több lehetőség nyílik meg előttük.

Az államtitkár egy iraki fiatal példáját emelte ki, aki magyarországi tanulmányai után hazatért, és jelenleg a Ninivei-fennsíkról az Iszlám Állam elől elmenekült emberek visszatelepülését segíti, szervezi.

Megmaradás és jövő

Az államtitkár a Vasárnap.hu kérdésére elmondta: az üldözött keresztényeknek nemcsak a megmaradását, a jövőjét is támogatják az ösztöndíjas programmal. A világ válságövezeteiben élő üldözött keresztény fiatalokat hívják Magyarországra, hogy itt tanulhassanak, itt szerezzenek diplomát és szaktudást. Ezzel a tudással felvértezve pedig visszatérhessenek szülőföldjükre, hogy közösségüket erősítve elősegítsék annak helyben maradását.

Évente száz fiatalt hívnak. Ehhez három kritériumnak kell teljesülnie: olyan közösséghez tartozzanak, ahol nincs esélyük továbbtanulni, legyenek „jó tanulók”, hogy kihasználhassák azt az esélyt, amit Magyarországtól kapnak, valamint a legfontosabb, hogy a záróvizsgák után térjenek vissza közösségeikhez és legyenek ők a helyi társadalom újjáépülésének motorjai.

Túl azon – hangsúlyozta Azbej Tristan –, hogy a magyar kormány által nyújtott támogatással a közösségek helyben maradását segítik elő, az ösztöndíjprogramban résztvevők a világ számos pontján jószolgálati nagykövetei is a Hungary Helps ösztöndíjprogramnak, és viszik annak jó hírét.

Vasárnap.hu, MTI

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑