Cadmus fordítás Cadmus
Keresztények

2019. 01. 20.

Benedict Kiely: Az iraki keresztények továbbra is számítanak az Amerikai Egyesült Államok támogatására

2019. 01. 20.

Benedict Kiely atya, a Nasaren.org, egy üldözött keresztényeket segítő szervezet megalapítója. A Registernek adott interjújában a Ninivei-fennsíkon tett január eleji látogatásáról beszélt, arról, hogy milyen újabb nehézségekkel kell szembesülniük az ottani keresztényeknek, és milyen fontos szerepet játszik a segítségnyújtásban az Egyesült Államok.

Bár az ISIS már szinte egyáltalán nincs jelen Észak-Irakban, a helyi keresztények nem lélegezhetnek fel; a Shabak nevű síita szervezet a Ninivei-fennsík városaiból egyre inkább igyekszik kiszorítani a kereszténységet.

Hogy saját szemével is meggyőződjön a hallottakról, és megpróbáljon segíteni a nehéz helyzetben lévő keresztényeknek, Benedict Kiely atya az év első napjaiban az észak-iraki régióba látogatott. Többek között eljutott Bartella, Qaraqosh és Karamlesh városába is.

Bár ezeket a területeket az iraki hadsereg 2017-ben felszabadította, Kiely atya szerint a keresztények továbbra sem érezhetik itt magukat biztonságban. A Registernek adott január 9-i interjújában beszélt a nagyobb rendőri jelenlét szükségességéről, és az Egyesült Államok fontos szerepéről az újjáépítésben.

Kiely szerint a legnagyobb probléma, hogy a Ninivei-fennsíkon a kurd és iraki erők egymással háborúznak, ezzel folyamatos veszélynek kitéve az ott élő keresztényeket és veszélyeztetve a keresztény kultúra jelenlétét.

A terület síita fennhatóság alatt van, akik minden erejükkel igyekeznek kiszorítani az ott élő keresztényeket.

A cikk folytatását itt olvashatják

Forrás és kép: S4C.news – National Catholic Register

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑