Cadmus fordítás Cadmus

A koalíciós egyezmények jelentős egységeket szakítanak ki az izraeli oktatási minisztériumból

2022. 12. 08.

A koalíciós pártokkal megkötött egyezmények jelentős egységeket szakítanak ki az oktatási minisztériumból Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Jifat Sasa-Biton leköszönő oktatási miniszter kedden megbeszélést szervezett a leendő ellenzéki pártok vezetőinek részvételével, miután Benjámin Netanjahu kijelölt miniszterelnök az oktatási tárca számos osztályát leválasztotta a minisztériumról, és Avi Maózt, a Likudtól jobbra álló Noam párt vezetőjét bízta meg az oktatási minisztérium iskolán kívüli tanulmányi programjainak felügyeletével – írta meg az MTI.

Maóz kinevezése széleskörű felháborodást váltott ki Izraelben. Több mint 300 iskolaigazgató petícióban tiltakozott miatta, ugyanis a Noam vezetője korábban a többi között olyan nézeteket hangoztatott, miszerint a nők feladata csakis a családok létrehozására és a gyermekek szülésére összpontosul.

“Nemcsak az oktatási rendszert bontják le, hanem nagyon lényeges részeket szélsőséges, sötét nézeteket képviselő elemek kezeibe adnak” – mondta a lapnak Sasa-Biton.

“Érződik a zűrzavar, az instabilitás és a bizonytalanság, és ilyen helyzetben nem lehet hosszú távú terveket szőni” – figyelmeztetett egy, az oktatási tárca egységeinek kiszakítása miatt aggódó minisztériumi vezető.

Az iskolán kívüli tanulmányok Maóz alá rendelt osztálya 22 ezer programot irányít. A döntés megnehezíti az iskolák által megvásárolható szolgáltatások, például a tanárok irányítását végző oktatók finanszírozását, és nem világos, hogy kihez fordulhatnak problémák esetén: az oktatási minisztérium felelőseihez vagy Avi Maóz hivatalához.

Nem tudják még, hogy változnak-e a kritériumok annak érdekében, hogy az ortodox judaizmussal kapcsolatos programok prioritást élvezzenek a reformpluralista tanulmányi programokkal szemben.

Eddig az oktatási miniszter nevezte ki az Állami Vallásoktatási Tanács tagjait, de ezentúl a koalíciós megállapodás alapján Becalel Szmotrics, a szintén a Likudtól jobbra elhelyezkedő Vallásos Cionizmus párt vezetőjének kezébe kerül ez a jogkör.
Az állami oktatási rendszerben attól tartanak, hogy Szmotrics konzervatív irányvonalat fog képviselni a tanácsban, mások viszont úgy vélik, hogy ez a változás csak jelképes, mert Sasa-Biton fél éve nevezte ki négy évre a grémium tagjait, s így nem lesznek gyakorlati következményei.

“Ahelyett, hogy az oktatást a politikától függetlenítenék, a tanácsadó testületet a lehető legjobban átpolitizálják, olyan eszközzé teszik, amely csak egy irányvonalat követ ahelyett, hogy az állami oktatás a teljes lakosság sokféle irányvonalát tartalmazná” – vélekedett Odelia Szindroff Kohen ügyvéd, az országos szülői tanács alelnöke.

Szintén leválasztották, és a Sasz pártot vezető Arije Deri hatáskörébe utalták az informális oktatásért felelős közösségi házak szövetségét, amely óvodákat, bölcsődéket, napköziket és délutáni szakköröket is működtet évi 800-900 millió sékel (mintegy százmilliárd forint) költségvetésből.

Kikerült a minisztériumból a Zsidó Kulturális Osztály is, melynek felelőse a Vallásos Cionizmushoz tartozó Orit Strok lesz. Ez az osztály a helyi önkormányzatokban és iskolákban a zsidó kultúrával kapcsolatos különféle programokért felel.

Megosztom:

,
Back to Top ↑