Cadmus fordítás Cadmus

A leváltott elnök azonnali szabadon bocsátását sürgette az amerikai külügyminiszter

2023. 08. 09.

Mohamed Bazoum puccsal elmozdított nigeri elnök és családja azonnali szabadon engedését sürgette kedd este az X közösségi oldalon (korábbi Twitter) az amerikai külügyminiszter. Hozzátette, hogy sikerült telefonon beszélnie az afrikai ország leváltott, jelenleg házi őrizetben lévő elnökével.

Matthew Miller amerikai külügyi szóvivő ugyancsak kedden leszögezte: Washington továbbra is bízik a diplomáciai megoldásban, “ugyanakkor igyekszik realistán látni a dolgokat”.

Mindeközben a Nigerben július végén puccsal hatalomra jutott junta megtagadta a belépést az ENSZ, az Afrikai Unió (AU) és a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közösségének (ECOWAS) tagjaiból álló tárgyalóküldöttség számára. A junta által felállított tanács közleményben leszögezte: “egy ilyen delegáció, tekintettel az ECOWAS Nigerrel kapcsolatos álláspontjára, teljes mértékben értelmetlen”.

Az ECOWAS eredetileg vasárnapig szabott határidőt a házi őrizetben tartott Bazoum szabadon engedésére és hivatalába való visszahelyezésére, ellenkező esetben katonai beavatkozást helyezett kilátásba. Az RFI francia műsorszolgáltató úgy tudja, a tervek szerint ez 25 ezer katonát jelentene.

A szervezet tagállamai csütörtökön a nigériai Abujában újra összeülnek, és ismét megvitatják a nigeri fejleményeket. Nigéria mellett mind ez idáig Benin, Elefántcsontpart és Szenegál jelezte, hajlandó katonákat küldeni, ha az ECOWAS végül az intervenció mellett dönt.
Ugyanekkor a Nigerrel szomszédos, szintén junták vezette Mali és Burkina Faso felszólította az ENSZ Biztonsági Tanácsát (BT) és az Afrikai Uniót, akadályozzon meg minden, Niger ellen tervezett intervenciót.

Abdoulaye Diop mali külügyminiszter és Burkina Faso-i kollégája, Olivia Roumba a szervezetekhez intézett nyílt levelében egy ilyen beavatkozás “beláthatatlan következményeire” is figyelmeztetett, egyúttal kiemelték: meg kell akadályozni a térség biztonsági helyzetének romlását. Felhívták a figyelmet a régióban már így is kihívást jellentő terrorizmusra.

Az ENSZ már az év elején figyelmeztetett, hogy a globális terrorizmus új központja a szubszaharai – a Szaharától délre fekvő – térség, benne a Száhel-övezet vált, ahová Líbia káoszba süllyedése után szivárogtak át dzsihadisták.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑