Cadmus fordítás Cadmus

A libanoni miniszterelnök országa szuverenitásának megsértésével vádolja Izraelt

Izrael megsértette Libanon szuverenitását – jelentette ki Hasszán Diáb libanoni miniszterelnök kedden a Twitteren a két ország határán kialakult feszült katonai helyzettel kapcsolatban, és elővigyázatosságra intette a határ közelében élő libanoniakat.

“Attól tartok, a helyzet rosszabbra fordulhat azok után, ami a Libanont és +a megszállt Palesztinát+ elválasztó határon történt” – jelentette ki Hasszán Diáb, a kifejezéssel Izraelre utalva, egyúttal azzal vádolta meg Izraelt, hogy megsértette azt a 2006. évi ENSZ-határozatot, amely tűzszünetre szólította fel az izraeli hadsereget és a Hezbollah libanoni síita szervezetet akkori háborújuk miatt.

Izraeli médiaértesülés szerint hétfőn tűzpárbaj tört ki az izraeli hadsereg és a Hezbollah között. A Hezbollah egyik csoportja támadó akciót próbált végrehajtani a vitatott hovatartozású Sebaa-ültetvényeknél, a libanoni-izraeli-szíriai hármashatárnál, amelyet az izraeli hadsereg sikeresen visszavert – közölte a 12-es kereskedelmi tévé.

A tévé magyarázata szerint ez volt az Irán támogatta Hezbollah válasza arra, hogy egy Izraelnek tulajdonított múlt heti damaszkuszi légicsapásban meghalt a síita milícia egyik fegyverese.

A Hezbollah közleményben tagadta, hogy fegyvereseik hétfőn be akartak volna hatolni Izraelbe.

A Reuters hírügynökség idézett egy szemtanút, aki több tucatnyi, becsapódott izraeli tüzérségi lövedéket látott a Sebaa-ültetvények területén.

A Sebaa-ültetvények egy izraeli megszállás alatt lévő terület. Az ENSZ viszont olyan szíriai területnek tekinti, amelyet Izrael az 1967-es háborúban foglalt el. Szíria viszont elismeri, hogy Libanon része, mint ahogy Libanon is saját területének tartja.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑