Cadmus fordítás Cadmus

A pakisztáni kormány elősegíti 25 ezer afgán menekült letelepedését az Egyesült Államokban

2023. 11. 08.

A pakisztáni kormány a globális felháborodás ellenére folytatja a mintegy 1,7 millió afgán menekült kiutasítását, ugyanakkor közülük 25 ezer, a tálib hatalomátvételig a nemzetközi erőkkel együttműködő menekült számára megkönnyíti a letelepedést az Egyesült Államokban – jelentette be szerdán Anvár-ul-Hakk Kakar pakisztáni miniszterelnök.

A kormányfő közölte, hogy kormánya kapcsolatban áll a nyugati országokkal, az áttelepítést elősegítő eljárás kidolgozása pedig folyamatban van.

Mintegy 250 ezer, okmányokkal nem rendelkező afgán távozott Pakisztánból azóta, hogy a hatóságok október elején bejelentették: november 1-jéig minden illegális bevándorlónak el kell hagynia az országot, ellenkező esetben kiutasítják és kitoloncolják őket. Tartva a kitoloncolástól naponta több ezer afgán menekült tér vissza Afganisztánba, a múlt heti határidő lejárta óta pedig több tízezer afgánt toloncoltak ki a pakisztáni hatóságok is.

Amerikai és más nyugati diplomaták arra kérték a pakisztáni kormányt, hogy vízumuk lejárta ellenére se toloncolja ki a kiszolgáltatott afgánokat.

Iszlámábád az afgán menekültek kiutasításával igyekszik nyomást gyakorolni az afganisztáni tálib vezetésre, amely szerinte elnéző a határokon átnyúló halálos támadások mögött álló dzsihadista fegyveresekkel szemben. Kakar elmondása szerint a tálibok afganisztáni hatalomátvétele óta a növekvő terrortámadásokban már 2267 pakisztáni halt meg.

Tavaly óta egyre gyakoribbak az iszlamista támadások, miután megszakadt a tűzszünet a pakisztáni tálibok és az iszlámábádi kormány között. A tálibokon kívül az Iszlám Állam terrorszervezet is aktív az országban.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑