Cadmus fordítás Cadmus

A tálibok történelmi pillanatként értékelték az amerikai erők teljes kivonulását

Az Afganisztánt uraló tálibok történelmi pillanatként értékelték hétfőn, hogy az utolsó amerikai katona is elhagyta az országot, örömünnepet ültek e felett – jelentették hírügynökségek Kabulból.

“Ismét történelmet írunk: ma este véget ért Afganisztán húsz éve tartó megszállása az Egyesült Államok és a NATO által, megérte harcolni és áldozatokat hozni érte” – írta a Twitteren Anasz Hakkáni, a tálibok javait igazgató Hakkáni-hálózat egyik magas rangú tagja.

Zabiullah Mudzsahid, a tálibok első számú szóvivője azt közölte, hogy az ország elnyerte “teljes függetlenségét”, az utolsó amerikai katonák pontban hétfő éjfélkor elhagyták a kabuli repülőteret.

Matthieu Aikins, a The New York Times afganisztáni tudósítója azt írta a közösségi médián: “Az égen már nem látni repülőgépet, a tálibok pedig örömükben a levegőbe lövöldöznek.” Ugyanerről számoltak be az AFP hírügynökség tudósítói is. A lövöldözés még kedd hajnalban is tartott beszámolójuk szerint.

McKenzie tábornok: az utolsó amerikai katonai gépek is elhagyták Afganisztánt

Fedélzetén katonákkal és a még Kabulban maradt diplomáciai személyzettel az utolsó amerikai katonai repülőgépek is elhagyták Afganisztánt – jelentette be a washingtoni védelmi minisztérium hétfői sajtótájékoztatóján Frank McKenzie tábornok, a Közép- és Dél-Ázsiáért is felelős Középső Parancsnokság vezetője.

“Befejeztük az Afganisztánból történő kivonulást és az amerikai állampolgárok, harmadik országból származó állampolgárok és a kiszolgáltatott helyzetben lévő afgánok evakuálására irányuló missziót” – mondta a tábornok.
“Az utolsó C-17-es (katonai szállító repülőgép) augusztus 30-án, washingtoni idő szerint délután fél négykor szállt fel a Hamid Karzai Nemzetközi Repülőtérről, és a személyzet utolsó tagjait szállító repülőgép éppen most hagyja el az afgán légteret ” – tette hozzá.

A tábornok kiemelte: a katonák evakuálása befejeződött, de továbbra is segítenek elhagyni Afganisztánt azoknak az amerikai állampolgároknak, akik távozni akarnak, illetve afgánoknak, akik erre jogosultak. McKenzie azt mondta: “A ma esti kivonulás egyszerre jelenti az evakuálás katonai részének, de annak a közel 20 éves missziónak is a végét, amely Afganisztánban röviddel 2001. szeptember 11-e után elkezdődött.

Nagy árat fizettünk érte. A veszteség 2461 amerikai katonai és civil áldozat, valamint több mint 20 ezer sérült. Sajnos az Iszlám Állam-Horászán Tartomány nevű terrorszervezet öngyilkos merénylője még a múlt héten is 13 katona halálát okozta. Ma tisztelgünk áldozathozataluk előtt, és emlékezünk a hősies teljesítményükre” – mondta.

Az amerikai haderő augusztus 14-én kezdte meg az evakuálást, és az azóta eltelt 18 nap alatt 79 ezer civilt mentettek ki az országból a kabuli repülőtéren keresztül. Közülük hatezer amerikai állampolgár volt, 73 ezer pedig afgán civil és más országok állampolgára.

“Az amerikai és a koalíciós repülőgépek együtt több mint 123 ezer polgári személyt evakuáltak, és mindezt a repülőteret biztosító és működtető amerikai katonai szolgálatok tették lehetővé” – jegyezte meg Mckenzie.

A tábornok beszámolt arról, hogy a Kabulból induló utolsó öt evakuációs járatot a még Afganisztánban tartózkodó amerikai állampolgárok közül egy sem érte el, mert nem jutott el a repülőtérre, sőt, az utolsó járatok indulásakor már egyáltalán nem volt kit elvinni onnan.

A tálibok kezére került a kabuli repülőtér

A tálibok kezére került a kabuli nemzetközi repülőtér kedden, miután az utolsó amerikai repülőgép is elhagyta a légikikötőt, és ezzel véget ért az Egyesült Államok leghosszabb háborúja.

Tálib vezetők az elit Badri egység kíséretében végigvonultak a kifutópályán, így jelezve győzelmüket. Szerte Kabulban ünnepi volt a hangulat, fegyverropogás hallatszott.

Kari Juszuf, a radikálisok egyik szóvivője elmondta: az utolsó amerikai katona – Chris Donahue, a 82. légiosztag parancsnoka – is elhagyta a kabuli repülőteret, és Afganisztánt elnyerte teljes függetlenségét.

Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivő gratulált egész Afganisztánnak a “győzelemhez”, és hozzátette: az amerikaiak veresége tanulságos lecke minden megszállónak, az afgánok jövő nemzedékének és a világnak. Egyúttal aláhúzta: Kabul biztonságban lesz, és az embereknek nincs miért aggódniuk. A szóvivő jelezte, hogy a tálibok szeretnének jó viszonyt ápolni az Egyesült Államokkal és a világgal.

A kabuli nemzetközi repülőtér hatalmas mentőakció színhelye volt azóta, hogy a tálibok elfoglalták az afgán fővárost augusztus 15-én. A múlt héten az Iszlám Állam nevű terrorszervezet pokolgépes robbantásaiban csaknem kétszázan vesztették életüket a légikikötőben, hétfőn pedig a terroristák rakétákkal vették célba a létesítményt.

Eközben az Egyesült Államok kabuli nagykövetsége kedden felfüggesztette működését – állt a diplomáciai képviselet honlapján. Az amerikai kormány a kivonulást követően Katar fővárosából, Dohából segíti az Afganisztánban tartózkodó amerikai állampolgárokat és családjaikat – tájékoztatott a képviselet.

Az Egyesült Államok leghosszabb háborújában – amely mintegy kétezer milliárd dollárba került – közel 2500 amerikai katona és 240 ezer afgán vesztette életét.

Bár a tálibokat két évtizedre eltávolították az ország éléről, és sikerült elkerülni, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet Afganisztánból kiindulva újabb támadásokat hajtson végre az Egyesült Államok ellen, a radikálisok az amerikai katonák május elsején kezdődött kivonulásával egyi időben egyre nagyobb területeket foglaltak vissza, végül augusztus 15-én Kabult is ellenőrzésük alá vonták, és bejelentették, hogy véget ért a húszéves háború.

A szövetségeseknek azóta, az elmúlt két hétben több mint 123 ezer embert menekítette ki a kabuli nemzetközi repülőtéren át, de tízezreket hátrahagytak.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni különmegbízottja a Twitteren azt írta: a kivonulással eljött a döntés pillanata az afgánok számára.

“Az ország jövője a kezükben van” – hangsúlyozta. “Teljes szuverenitás birtokában fogják megválasztani útjukat. Itt a lehetőség, hogy az ő háborújuk is véget érjen” – tette hozzá.

Blinken: Washington mostantól Dohából végzi afganisztáni diplomáciai tevékenységét

Az amerikai haderő Afganisztánból való kivonulásával együtt az Egyesült Államok felszámolta kabuli nagykövetségét, és afganisztáni diplomáciai tevékenyégét mostantól a katari fővárosból, Dohából végzi – közölte hétfőn sajtótájékoztatón Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Blinken becslése szerint 100-200 olyan amerikai állampolgárságú civil maradhatott Afganisztánban, aki nem tudta elhagyni az országot, nem tudott eljutni a kabuli repülőtérre az utolsó evakuációs napon, hétfőn sem. Hozzátette, hogy mindent megtesznek az ő kihozataluk érdekében.

Kenneth McKenzie tábornok, a Középső Parancsnokság vezetője hétfői washingtoni sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az Afganisztánból kivonuló amerikai haderő közvetlenül kivonulása előtt használhatatlanná tette számos ott hagyott katonai eszközét: 73 repülőgépet, 70 páncélozott járművet, 27 terepjáró gépkocsit, valamint a kabuli repülőteret az utolsó pillanatig védő C-RAM rakétaelhárító rendszert. Ezeknek az eszközöknek a szétszedése, leszerelése bonyolult és hosszú ideig tart, sokkal egyszerűbb volt tönkre tenni őket – tette hozzá.

Az amerikai Szövetségi Légiközlekedési Hatóság (FAA) közölte hétfőn, hogy az amerikai haderő teljes kivonulásával a kabuli repülőtéren mostantól nincs földi légiirányítás és általában az országban e pillanatban nem létezik légiközlekedési hatóság, ezért amerikai bejegyzésű polgári repülőgépek, pilóták csak az FAA előzetes engedélyével repülhetnek az afgán légtérben.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , , ,
Back to Top ↑