Cadmus fordítás Cadmus

Afganisztánban humanitárius katasztrófára figyelmeztetett Guterres

2021. 09. 01.

A radikális iszlamista tálibok hatalomra kerülése nyomán Afganisztán gazdasági helyzetének súlyosbodása miatt kibontakozó humanitárius katasztrófára figyelmeztetett kedden António Guterres ENSZ-főtitkár.

“Azon a napon, amikor Afganisztánban új fejezet kezdődik, szeretném komoly aggályaimat kifejezni az ország elmélyülő humanitárius és gazdasági válsága miatt, ami az alapvető szolgáltatások teljes összeomlásával fenyeget” – emelte ki Guterres közleményében.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy 18 millió afgán, vagyis a lakosság csaknem fele szorul rá segélyekre a túléléshez. “Humanitárius katasztrófa készül” – tette hozzá.

Mindezzel összefüggésben az ENSZ-főtitkár akadálytalan humanitárius hozzáférést követelt az ország új uraitól annak érdekében, hogy a segélyek, valamint mint fogalmazott a férfi és női humanitárius dolgozók eljuthassanak a rászorulókhoz.

Guterres egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy időben nyújtson teljes körű, a körülményekhez igazodó pénzügyi támogatást a dél-ázsiai országnak. Közölte azt is, hogy az ország legsürgetőbb humanitárius szükségleteit tartalmazó listát, illetve a következő négy hónapra szóló finaszírozási igényeket a jövő héten teszik közzé.

Az ENSZ-főtitkár szóvivője, Stephane Dujarric a nap folyamán arról számolt be, hogy Guterres felszólítja a tálibokat egy széles körű politikai képviseleten alapuló kormány létrehozására, valamint az emberi jogok, különös tekintettel a nők jogainak betartására. Mindemellett fontos biztosítaniuk azt, hogy Afganisztán ne válhasson terroristák bázisává.
Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) hétfőn rendkívüli ülésén határozatban szólította fel az Afganisztánban hatalomra került radikális iszlamista tálibokat, hogy tartsák be korábbi ígéreteiket és ne állják útját az országból elmenekülő afgánoknak.

Az ENSZ BT 15 tagja közül 13-an támogatták a Franciaország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Írország által előterjesztett dokumentumot, amely egyben akadálytalan humanitárius hozzáférést követel a világszervezet számára a dél-ázsiai országban. A vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína tartózkodott a szavazáson.

Dujarric szerint az öt vétóhatalom képviselői a szavazást követően tanácskoztak az ENSZ-főtitkárral. Mint mondta, a megbeszélés építő jellegű volt, és azon erőfeszítések részét képezte, hogy az ENSZ BT egységes álláspontra jusson Afganisztán kérdésében.

A vöröskereszt folytatja tevékenységét Afganisztánban

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) keddi tájékoztatása szerint folytatja humanitárius segítségnyújtási tevékenységét Afganisztánban a külföldi csapatok kivonulását és a tálib hatalomátvételt követően.

“Tekintettel a helyzetre, amelyen az ország ebben a pillanatban keresztülmegy, itt kell lennünk” – mondta egy sajtótájékoztatón Eloi Fillion, az ICRC afganisztáni delegációjának vezetője hozzátéve: azt tervezik, hogy újraindítják tevékenységüket, mihelyst a tálibok megalakítanak egy olyan kormányt, amellyel képesek lesznek összehangolni a humanitárius segítségnyújtást.

Az ICRC afganisztáni delegációjának vezetője elmondta: jelenleg fennállnak a rendszeres munkavégzést akadályozó korlátok, amelyek a biztonsági helyzettel és azzal hozhatók kapcsolatba, hogy nincsen kormány. Fillion szerint az ICRC műveletei lelassultak kissé. “Szükségünk van arra, hogy megalakuljon egy nemzeti kormány, amely lehetővé teszi számunkra, hogy kapcsolatban lehessünk a különböző minisztériumokkal” – tette hozzá.

Fillion közölte: fontosnak tartja, hogy kielégítsék a lakosság egészségügyi szükségleteit, és emlékeztetett arra, hogy olyan ortopédiai központok hálózatával rendelkeznek országszerte, amelyek jelentős számban nyújtanak szolgáltatásokat a fogyatékossággal élő személyek számára. Fillion hangsúlyozta, hogy az ICRC részt vesz azoknak a családoknak a védelmével és újraegyesítésével kapcsolatos munkálatokban is, amelyeknek tagjait a csaknem két évtizedig tartó afganisztáni háború elszakított egymástól.

A tálib lázadók – akiket húsz évvel ezelőtt fosztott meg hatalmuktól az amerikaiak vezette nemzetközi katonai koalíció – augusztus 15-én, néhány óra leforgása alatt harc nélkül elfoglalták Kabult, majd bejelentették, hogy véget ért a húsz éve tartó afganisztáni háború. Asraf Gáni afgán elnök ezt megelőzően családjával együtt elmenekült az országból – mint később kiderült – az Egyesült Arab Emírségekbe.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑