Cadmus fordítás Cadmus

Az afgán magánszektor felszólította az Egyesült Államokat, szabadítsa fel a zárolt pénzügyi forrásokat

2021. 09. 14.

Az afganisztáni magánszektor képviselői arra figyelmeztettek kabuli sajtótájékoztatójukon, hogy az ország gazdasági válságba süllyedhet, és felszólították az Egyesült Államokat, hogy ennek elkerülése érdekében szabadítsa fel a tálib hatalomátvételt követően zárolt pénzügyi forrásokat – írta honlapján a TOLONews afgán hírcsatorna.

Az Afganisztáni Kereskedelmi és Befektetési Kamara (ACCI), valamint az Afganisztáni Bányászati és Iparkamara (ACMI) hétfői sajtótájékoztatóján a magánszektor képviselői a humanitárius joggal ellentétesnek nevezték az ázsiai ország külföldi vagyonának befagyasztását, és arra kérték az ENSZ-t, hogy védje meg a helyiek érdekeit.

Rámutattak: immár egy hónapja minden nemzetközi pénzügyi tranzakciót felfüggesztettek, és ha ez így folytatódik, a magánszektor súlyos recesszióba süllyed. A tisztségviselők hangsúlyozták, hogy már így is több százmillió dollárt veszítettek.

“Ez a pénz Afganisztán népének tulajdona” – mutatott rá Junusz Mohmand, a kereskedelmi kamara ügyvivő igazgatója. “Attól még nem kellene zárolni az emberek pénzét, hogy politikai problémáitok vannak a kormánnyal vagy egyes emberekkel” – üzente a nemzetközi közösségnek.

A kamara egyik tagja, Hán Dzsan Alokozaj megjegyezte: az elmúlt egy hónapban egyetlen centet sem tudtak felvenni számláikról.

“A terv, amely hetente 200 dollár felvételét teszi lehetővé, elképzelhető, hogy működik az átlagembereknél, de az üzletemberek nem tudnak heti 200 dollárral üzletelni. Nem tudunk dollármilliókat kivenni heti 200 dolláros limittel” – tette hozzá.

Az iparkamara tisztségviselői elmondták, hogy a gyárak többsége nyersanyag- és pénzszűkében van a korlátozások miatt, és az elmúlt hónapban dolgozók milliói nem kapták meg a fizetésüket.

Az illetékesek arra is felhívták a figyelmet, hogy a nemzetközi közösség és az előző afgán kormány milliárdokkal tartozott beszállítóinak, akik szintén válságba kerülhetnek, ha nem kapják meg a pénzüket.

MTI

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑