Cadmus fordítás Cadmus

Az ENSZ még több szudáni elmenekülésétől tart

2023. 04. 25.

A másfél hete tartó harcok alatt legkevesebb húszezren menekültek el Szudánból és kerestek menedéket a szomszédos országokban, s félő, hogy még többen követni fogják ezt a példát – közölte Olga Sarrado, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) szóvivője kedden.

Az ENSZ közlése szerint a harcok következtében mintegy négyezer dél-szudáni menekült tért vissza hazájába. A húszezer elmenekült szudániból a legtöbben a szomszédos Csádba, Dél-Szudánba és Egyiptomba mentek.

A UNHCR felhívta a figyelmet, hogy becslések szerint az északkelet-afrikai ország lakosságának egyharmada, azaz közel 16 millió ember szorul segítségre, a jelenlegi körülmények között pedig várhatóan tovább nő a kiszolgáltatottak aránya.

“A folytatólagos harcok következtében tovább nőhet azok száma, akik otthonuk elhagyására, és belföldi vagy külföldi elvándorlásra kényszerülnek” – hangsúlyozta a szóvivő.

Szudánban április 15. óta folynak összecsapások az országot a 2021-es katonai hatalomátvételt irányító Abdel-Fattáh Burhán tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, Mohamed Hamdan Dagalo tábornok ellenőrzése alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között. A harcokban eddig legalább 427-en vesztették életüket.

Sarrado kiemelte, hogy a UNHCR tovább fokozza tevékenységét az országban, még úgy is, hogy más országok a napokban nagy erőkkel láttak hozzá az állampolgáraik és diplomatáik evakuálásához. A szóvivő kiemelte, hogy a szudániak kétségbeesetten keresik a menekülőutakat, attól félve, hogy a kedden kezdődött, 72 órás tűzszünet és az evakuálások végeztével a harci helyzet tovább romlik, pláne, hogy már több tűzszüneti megállapodás is kudarcba fulladt.

A UNHCR adatai szerint Szudán mintegy, 1,1 millió menekültnek ad otthont, köztük 800 ezer dél-szudáninak, akik javarészt a harcok egyik központjává vált fővárosban, Kartúmban élnek. Emellett több mint hárommillió belső menekült is van az országban; a legtöbben a régóta konfliktus sújtotta Dárfúrból menekültek el.

A harcok következtében több kórház is bezárt a fővárosban és az ország többi részén. A Szudáni Orvosi Testület közleménye szerint a még működő intézményekben pedig igencsak fogytán vannak az orvosi eszközök és az üzemanyag is.

“Ha az erőszak nem hagy alább, akkor fennáll annak a valós veszélye, hogy az egészségügyi rendszer összeomlik” – figyelmeztetett a UNHCR még ez előző héten.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑