Az etióp kormány megerősítette, hogy katonák nemi erőszakot követtek el Tigrében

Az etióp kormány megerősítette azokat a beszámolókat, amelyek szerint rendőrök és katonák nemi erőszakot követtek el a konfliktus sújtotta tigréi régióban novemberben.

Egy vizsgálóbizottság 116, nemi erőszakról szóló tanúvallomást rögzített, az esetek novemberben történtek az Akszúm elfoglalásáért folytatott katonai offenzíva során – tudatta egy közleményben a főügyész. A nyomozás szövetségi rendőröket és katonákat azonosított az elkövetők között – tette hozzá.

A közleményben ezenkívül 93 olyan emberről is beszámoltak, aki életét vesztette harcokban november 27-én, nagy részük azonban – ahogy azt a közleményben állították – a Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) harcosa volt, nem civil.

Az etióp szövetségi erők Abij Ahmed etióp miniszterelnök bejelentése szerint november 28-án foglalták el Tigré tartomány székhelyét, Mekelét.

Az etiópiai és eritreai katonákat háborús bűncselekményekkel vádoló jogvédők korábban legalább 240 meggyilkolt emberről számoltak be a térségben.

Abune Mathias, az etiópiai ortodox (kopt keresztény) egyház tigréi származású vezetője pénteken egy kicsempészett videoüzenetben népirtással vádolta az etióp kormányt.

Az etióp hadsereg november elején indított offenzívát az északi Tigré államot uraló TPLF ellen, amelyet lázadással vádolt. A harcokban ezrek haltak meg, és százezrek menekültek el. Bár a miniszterelnök november végén bejelentette a harcok végét, a TPLF több egysége gerillaharcot hirdetett a kormányerők ellen, és az elhúzódó harcokban számos atrocitás érte a civileket is. A kormányfő sokáig tagadta a harcok elhúzódását, de március végén elismerte, és akkor ismerte el először azt is, hogy eritreai katonák is vannak az országban. Elemzők szerint ő hívta be őket titokban, saját hadserege támogatására.

Szemtanúk tömeggyilkosságokról, nemi erőszakról, vád nélküli őrizetbe vételekről számoltak be Tigréből. A katonák a templomokat sem kímélték, és Akszúmban, Etiópia legszentebb városában mintegy 800 embert gyilkoltak meg egy novemberi hétvégén a templom környékén.

Az etióp kormány tagadta, hogy népirtást hajt végre, és hogy civileket céloz műveleteivel.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑