Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Az Eurovízió miatt egyelőre nem verik szét az izraeli közmédiát

2018. 06. 28.

Ha külön szervezethez rendelnék a hírműsorokat, nem rendezhetnék meg a dalfesztivált.

Mégsem emelik ki a hírszerkesztőséget az izraeli közmédia tavaly átalakított új szervezetéből, a kormány elállt ettől a tervtől annak érdekében, hogy jövőre bizonyosan Izrael rendezhesse meg az Eurovíziós Dalfesztivált – jelentette kedden a Jediót Ahronót című újság honlapja, a ynet.

Keddi tanácskozásán Benjámin Netanjahu miniszterelnök, Ajub Kara médiaügyi miniszter, Miri Regev kulturális és sportminiszter és Jarív Levin turisztikai miniszter Aviháj Mandelblit főügyész és más jogszakértők véleménye alapján úgy döntött, hogy továbbra is egységes szervezetként működik majd Izraelben a közmédia, mert a hírműsorok különválasztása miatt a szervező Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) megtagadhatná a nemzetközi dalverseny izraeli megtartását.

Az ügy előzménye, hogy a kneszet tavaly Netanjahu kérésére megszavazott egy törvényt, amely alapján kiemelték volna a hírszerkesztőséget a közmédia új szervezetéből, mert ezt az aktuális műsorokkal együtt, egy tanácsadó testület által felügyelt, különálló egységbe kívánták átszervezni.

Tavaly tavasszal a kérdés miatt új választásokkal fenyegető koalíciós válság alakult ki, a kormányfő ugyanis más pártok vezetőinek ellenében is ragaszkodott elképzelésének megvalósításához. A törvényt azonban jogvédő szervezetek a szólásszabadság védelme címén megtámadták az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróságon, amely még nem foglalt állást az ügyben.

A ynet szerint az átalakított izraeli közmédia, a Tagid Hasidur Haiszraeli (Israel Broadcasting Corporation, IBC) kettéválasztása ezennel lekerült a napirendről, ennek megfelelően módosítják a jogszabályokat, és a lépés ellen született jogi beadványok is okafogyottá váltak.

Korábban, az izraeli Neta Barzilai fesztiválgyőzelme – és ezzel az Eurovíziós Dalfesztivál megrendezési jogának megszerzése – után az IBC jogásza levélben érdeklődött az EBU illetékeseinél, hogy a közmédia kettéosztása megakadályozhatja-e a verseny lebonyolítását. Az EBU múlt héten küldött válasza szerint Izraelnek ebben az esetben új engedélyért kell folyamodnia a szervezethez.

Június elején Miri Regev kulturális és sportminiszter, Benjámin Netanjahu jobbkeze még azt nyilatkozta, hogy ha nem lehet Jeruzsálemben, akkor Izrael nem rendezi meg jövőre a dalfesztivált, de később a kormányfő kijelentette, hogy nem kívánják átpolitizálni a rangadó nemzetközi eseményt, és egy Regev nélkül összehívott tanácskozáson úgy határozott, hogy várhatóan Tel-Aviv adhat otthont a rendezvénynek.

Az Eurovíziós Dalfesztivál izraeli szervezőbizottsága azóta pályázatot írt ki a rendezvény helyszínére, amelyre Jeruzsálem, Tel-Aviv, Haifa, Eilat és a Holt-tenger melletti Maszada várrom is jelentkezett. A szabályok értelmében az IBC-nek szeptemberig kell átadnia az EBU-nak a rendezésre alkalmas városok listáját, amelyek közül az európai szervezők fogják kiválasztani a dalverseny házigazdáját.

Az izraeli kormány még 2014 májusában elfogadott egy határozatot, amellyel felszámolták az addigra teljesen eladósodott izraeli közmédia-társaságot, a Resut Hasidurt (angolul Israel Broadcasting Authority, IBA), és eltörölték a minden tévékészülék-tulajdonostól évente beszedendő mintegy 300 sékeles (18 ezer forintos) előfizetési díjat.

Helyette megszavazták egy új közmédiacég, a sokkal kisebb és hatékonyabb Tagid (IBC) intézményeinek létrehozását.

24.hu, MTI

Megosztom:

,
Back to Top ↑