Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Az USA is elítélte az izraeli igazságügyi reformot

2023. 03. 28.

Az izraeli reformok elleni tüntetés- és sztrájksorozat már polgárháborúval fenyegetett, és még az Egyesült Államok is kommentálta az eseményeket, mielőtt Netanjahu kormánya meghátrált a nép akarata előtt.

Az izraeli igazságügyi reform tervezete teljes mértékben szembemegy a fékek és ellensúlyok demokratikus elképzelésével, az Egyesült Államok kíváncsian várja, milyen lépések következnek – jelentette be a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője, John Kirby az Izraelben zajló politikai események kapcsán.

John Kirby hétfőn egy sajtóbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy Joe Biden amerikai elnököt erős személyes kapcsolat fűzi Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökhöz, és ez a megközelítés, valamint az izraeli demokratikus intézmények iránti mély tisztelet vezeti a kétoldalú párbeszédet is.

A fehér házi illetékes ugyanakkor leszögezte, hogy amikor Biden elnök telefonon beszélt Netanjahuval, arra hívta fel az izraeli kormányfő figyelmét, hogy a demokratikus társadalmak működése a fékek és ellensúlyok rendszerén alapul, ahogy bármilyen alapvető politikai változás egy demokratikus rendszerben csak a lehető legszélesebb társadalmi támogatottság mellett hajtható végre.

A beszámoló szerint Biden elnök felszólította az izraeli kormányfőt: találjon kompromisszumon alapuló kiutat. Biden mindezeket az Izrael iránti amerikai barátság és tisztelet alapján mondta, elismerve mindazt, amit Izrael jelent a közel-keleti térség és az egész világ számára. Hozzátette: várják az izraeli kormányzat lépéseit az ügyben.

Az USA felszólítása után nem sokkal az izraeli kormány bejelentette, hogy az igazságügyi reformokról szóló tárgyalásokat elhalasztják – bár a belpolitikai helyzet lassan polgárháborúig fajult, kétségtelen, hogy az ország legnagyobb szövetségesének a kritikája is hozzájárult a döntéshez.

Kirby a tájékoztatón kitért a demokratikus intézmények működésének fontosságára, és megjegyezte, hogy nincs változás az izraeli miniszterelnök részvételét és felszólalását illetően az Egyesült Államok által a héten immár második alkalommal megszervezett Csúcstalálkozó a Demokráciáért (Summit for Democracy) című konferencián. Külön kiemelte, hogy az esemény arra akarja felhívni a figyelmet, hogy a demokratikus intézmények fenntartása sok munkát, átláthatóságot és elszámoltathatóságot igényel, ami különösen fontos a jelenlegi gyorsan változó biztonsági környezetben.

A szerdán kezdődő virtuális csúcstalálkozó társszervezői között szerepel az Egyesült Államok mellett Costa Rica, Hollandia és Dél-Korea is.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑