Cadmus fordítás Cadmus

Az USA szerint véget kell vetni az Izrael és Libanon közötti határon három hónapja tartó konfliktusnak

2024. 01. 11.

Az amerikai elnök közel-keleti megbízottja kifejezte abbéli reményét csütörtökön Bejrútban, hogy diplomáciai eszközökkel sikerül csillapítani az izraeli-libanoni határon kialakult konfliktust. A több mint három hónapja tartó határ menti konfliktusban Libanonban már több mint 190-en vesztették életüket, az izraeli hadsereg 14 izraeli halottról tett jelentést.

Az Egyesült Államok diplomáciai megoldást akar, a mi dolgunk ezt elintézni – jelentette ki Bejrútban Amos Hochstein, az amerikai elnök közel-keleti megbízottja újságíróknak.

Az izraelimegszálló erők és az Irán által támogatott Hezbollah libanoni síita milícia között rendszeresek a tüzérségi párbajok azóta, hogy a Gázai övezetet irányító Hamász szervezet október elején megtámadta Izrael déli részét, és erre válaszul Izrael megtorló hadműveletet indított ellene az övezetben. A Hezbollah azt közölte, hogy nem törekszik a konfliktus kiszélesítésére, de nem hagy válasz nélkül semmilyen izraeli agressziót Libanon ellen.

Csütörtök délelőtt Libanon területéről ismét lőtték Izrael északi határvidékét, és az IDF viszonozta ezt. A Hezbollah állítása szerint csapás érte a dél-libanoni Hánín települést, és ebben két mentőápoló meghalt.

A több mint három hónapja tartó határ menti konfliktusban az AFP francia hírügynökség hivatalos közléseken alapuló összesítése szerint

Libanonban már több mint 190-en vesztették életüket, közülük legalább 141-en a Hezbollah tagjai voltak.

Az izraeli hadsereg 14 izraeli halottról tett jelentést, köztük kilenc katonáról. Nadzsib Mikáti libanoni ügyvivő miniszterelnök mindeközben bejelentette, hogy Bejrút kész tárgyalni a határ menti térség stabilitásáról.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑