Cadmus fordítás Cadmus

Bennett kilépteti pártjának frakciójából a kormánya ellen szavazó képviselőtársát

2022. 04. 09.

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök kilépettnek nyilváníttatja pártja, a Jobbra (Jamina) párt parlamenti frakciójából Amicháj Siklit, azt a képviselőtársát, aki megalakulása óta a nyolcpárti koalíció ellen szavazott – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet csütörtökön.

Ez komoly büntetésnek számít, ugyanis ha egy párt kilépettnek nyilváníttat valakit a frakciójából, akkor ezzel gyakorlatilag megakadályozza, hogy egy már létező, másik pártban induljon a következő parlamenti választáson.
Sikli a lépés nyomán nem részesülhet a választásokra folyósított állami pénzekből, és csakis akkor juthat be a következő Kneszetbe (parlamentbe), ha pártot alapít, és pénzt gyűjt a megmérettetéshez.

Bennett a döntéssel azt próbálja megakadályozni, hogy pártjának további képviselői is bejelentsék, nem támogatják tovább a nyolcpárti, baloldali, centrista, jobboldali és egy arab pártból összeállt koalíciót – miután szerdán Idit Szilman, a kormánykoalíció Jobbra párti elnöke bejelentette kilépését a koalícióból, és ezzel megszűnt a Kneszetben a kormányzati oldal többsége.

A Kneszet kiléptetésről döntő bizottsága április 25-i ülésén tárgyalja majd a Jobbra párt kérelmét. A bizottságban biztosított a koalíciós többség, és várhatóan jóváhagyják a kérést.

Nir Orbach, a Jobbra párt másik képviselője is kilépéssel fenyegetőzött, és három követelésből álló ultimátumot szegezett Bennettnek, s közölte, hogy csakis azok teljesítése esetén marad.

Csütörtökön ennek nyomán Avigdor Liberman pénzügyminiszter megállapodott Orbachhal, hogy egy évvel elhalasztják a pénzügyi támogatás megszüntetését az ultraortodoxok oktatási intézmények napközije számára, amelyet eredetileg már jövőre terveztek.

A kizárt Sikli a Jobbra színeiben jutott be a Kneszetbe, azonban a kezdetektől ellenezte pártja belépését a sokszínű koalícióba, mert tisztán jobboldali-vallásos koalíciót szeretett volna.

Előzőleg a két év alatt megtartott négy választás során sem sikerült létrehozni ilyen kabinetet, mert a jobboldali pártok egy része nem volt hajlandó koalícióra lépni a korrupciós perekben gyanúsított Benjamin Netanjahuval, a legnagyobb párt, a Likud elnökével.

Bennett végül azért döntött a belépés mellett a sokpárti koalícióba, hogy biztosítsa az ország kormányozhatóságát, hogy ne kelljen újra, ötödször is választásokat kiírni a patthelyzet megoldásának reményében.

Benjamin Netanjahu, a Likud párt és az ellenzék vezetője üdvözölte Szilman szerdai döntését, és bejelentette, hogy tárt karokkal várja a Likud soraiban a képviselőnőt.

A ynet értesülése szerint a koalícióból kilépett Idit Szilman titokban megállapodást kötött Benjamin Netanjahuval arról, hogy átlép a Likudba, és ha Netanjahu kormányt alakíthat, akkor megkapja az egészségügyi tárcát.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑