Burkaellenes előadás az ausztrál szenátusban

A hagyományos jobb- és baloldali pártokkal szemben kialakult általános választói elégedetlenség Ausztráliában is már jó ideje felütötte a fejét, ennek pedig legnagyobb haszonélvezője Pau­line Hanson, az Egy Nemzet nevű szélsőjobboldali párt vezetője, aki az ázsiai bevándorlásról és az őslakosok jólétéről alkotott nézetei miatt került a politika homlokterébe.

A még ma is a brit korona alá tartozó államszövetség egyre népszerűbb politikusa tegnap burkában ült be a parlament szenátusának ülésére azzal a céllal, hogy nemzetbiztonsági okokra hivatkozva a burka betiltása mellett érveljen.

A felszólalás részben sikeres volt, hiszen a politikusnak sikerült felkeltenie a nemzetközi média érdeklődését, célját azonban nem érte el: George Brandis igazságügyi miniszter ugyanis közölte vele, hogy a konzervatív kormánykoalíció nem tervezi a muszlim viselet betiltását.

Brandis reakcióját felállva tapsolták meg a jelen lévő képviselők, a miniszter ráadásul figyelmeztette Hansont, hogy kerülje az olyasfajta, öncélúan sértő viselkedést, amellyel nevetségessé teszi más vallás hívőit.

Hozzátette, Ausztráliában mintegy 500 ezer muszlim él, túlnyomó többségük törvénytisztelő polgár, tehát nincs összeférhetetlenség abban, hogy valaki egyszerre legyen muszlim hívő és ausztrál állampolgár.

Hanson végül kénytelen volt levenni a burkát, majd közölte: Ausztrália szempontjából nélkülözhetetlen lenne a teljes testet fedő öltözék nyilvános helyen való viselésének betiltása.

Magyar Idők – Tóth Loretta

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑