Cadmus fordítás Cadmus

Burkina Fasóban mintegy 275 ezren váltak menekültté a dzsihadista erőszak miatt

2021. 09. 14.

Mintegy 275 ezer ember vált belső menekültté Burkina Fasóban április óta a dzsihadista erőszak fokozódása miatt – figyelmeztetett hétfőn a Norvég Menekültügyi Tanács (NRC).

Az NRC szerint ennek értelmében az elmúlt öt hónap során hetente átlagosan 13 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát a nyugat-afrikai országban. A Burkina Fasó-i kormány adatai szerint a valamivel több mint 20 millió lakosú Burkina Faso minden huszadik lakója – egymillió ember – kényszerült elmenekülni otthonából eddig az erőszak miatt.

A Norvég Menekültügyi Tanács közleménye szerint legalább 480 ember lelte halálát dzsihadista támadásokban május és augusztus között. Ezek közül a legsúlyosabb a Száhel-övezetbeli Solhan nevű településen történt júniusban, amikor is legalább 160 civilt mészároltak le dzsihadisták.

Az afrikai ország kormánya és az ENSZ korábbi tájékoztatása szerint a támadást jórészt 12 és 14 éves kor közötti gyerekkatonák hajtották végre.

Burkina Fasónak a jelenség által leginkább sújtott térsége az ország északi részén található Sahel régió, amely Malival és Nigerrel határos, bár az instabilitás szomszédos régiókra is átterjedt.

A Száhel-övezetben számos iszlamista milícia tevékenykedik, egyesek az Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek, mások az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportnak esküdtek hűséget.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑