Cadmus fordítás Cadmus

Csaknem 100 ezer afgán gyereknek van szüksége támogatásra a földrengést követően

2024. 01. 15.

Csaknem 100 ezer gyermeknek van szüksége azonnali segélyre Afganisztánban, három hónappal azután, hogy földrengések pusztítottak az ország nyugati részén – közölte hétfőn az ENSZ gyermekvédelmi szervezete.

Az UNICEF szerint 2024-ben 1,4 milliárd dollár (484 milliárd forint) humanitárius segélyre lesz szükség az 19,4 milliónyi érintett afgán támogatásához.

6,3-as erősségű földrengés rázta meg Herat tartományt október 7-én, amelyet egy utórengés követett 11-én, több mint 1000 ember halálát okozva. Az UNICEF közleménye szerint a Zendeh Dzsan és Indzsíl körzetben a földrengésekben többnyire nők és gyerekek haltak meg, és 21 ezer otthon semmisült meg.

“A gyerekek még mindig próbálnak megbirkózni a veszteséggel és a traumával. Az iskolák és egészségügyi központok, amelyektől a gyerekek függnek, helyrehozhatatlan károkat szenvedtek vagy teljesen megsemmisültek” – mondta Fran Equiza, az UNICEF afganisztáni képviselője, hozzátéve, hogy a hőmérséklet az érintett területeken a napokban fagypont alá esett és az otthontalan családok életveszélyes körülmények között, fűtés nélkül élnek az ideiglenes menedékekben.

Az UNICEF szerint az országot irányító tálibok nem fektettek elég pénzt a közszolgáltatásokba, ami miatt leromlott az alapvető szolgáltatások szintje, és ez akadályozza az amúgy is kiszolgáltatott közösségeket a sokkból való kilábalásban és a megerősödésben.
“Hálásak vagyunk az adományozó partnereinknek, akik gyorsan mozgósították forrásaikat, lehetővé téve az UNICEF számára, hogy napokon

belül reagáljon a herati gyerekek és családjaik szükségleteire” – mondta Equiza, hozzátéve; további segítségre van szükség, hogy a gyerekek ne csak túléljék a telet, hanem azt követően is legyen esélyük a növekedésre és fejlődésre.

“Érkezik hozzánk pénz, de nem elég. Ezeknek a közösségeknek újra függetlennek kell lenniük. Nem elég eloltani a tüzet. Ellenállóbbá kell tennünk Afganisztánt” – mondta Daniel Timme, az UNICEF afganisztáni kommunikációs vezetője.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑