Cadmus

Dél-Szudánban egy keresztény segélyszervezet nyolc dolgozóját rabolták el

Lázadók elrabolták egy amerikai keresztény jótékonysági szervezet nyolc helyi munkatársát Dél-Szudánban – közölte hétfőn a kelet-afrikai ország egyik katonai szóvivője.

Lul Ruai Koang altábornagy tájékoztatása szerint a Samaritan’s Purse nyolc dél-szudáni alkalmazottjáról van szó, akiknek szabadon engedéséért azt követelik a lázadók, hogy az ellenőrzésük alatt lévő területekre vigyen segélyszállítmányokat a szervezet. A segélyszervezet dolgozóit a fővárostól, Jubától 680 kilométerre északkeletre lévő Mayendit közeléből hurcolták el.

A térségben vasárnap legalább 23-an meghaltak és 56-an megsebesültek a hadsereg és a lázadók közötti összecsapásokban. A lázadók kormányzati állásokat támadtak meg, fosztogattak és házakat gyújtottak fel a kőolajban gazdag Bieh államban. Az altábornagy elmondása szerint a hadseregnek sikerült visszavernie a támadást.

A Samaritan’s Purse egyelőre nem kommentálta a hétfőn történteket. A Szudántól 2011-ben függetlenné vált, mintegy 12 millió lakosú Dél-Szudánban polgárháború dúl 2013 decembere óta, amikor elmérgesedett a viszály az eltérő etnikai csoporthoz tartozó Salva Kiir elnök és Riek Machar volt alelnök, későbbi lázadóvezér között.

A harcok megbénították a mezőgazdaságot, és az ENSZ a múlt hónapban arra hívta fel a figyelmet, hogy az ország bizonyos részein éhínség uralkodik. A konfliktusnak már több tízezer halálos áldozata van, és két és fél millióan váltak földönfutóvá.

Orientalista.hu – MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑