Egészoldalas hirdetésben antiszemitázzák Lorde-ot, mert lemondta izraeli fellépését

Az új-zélandi Lorde a világ egyik legnépszerűbb énekesnője lett az utóbbi években, most viszont világpolitikai ügy középpontjába került. Az énekesnő jövő júniusban lépett volna fel Tel Avivban. December végén azonban bejelentette, lemondja a koncertet, hogy a palesztin területek megszállása és a jogsértések ellen tiltakozzon.

Az énekesnő azután jutott erre a döntésre, hogy az Izrael bojkottjára szervezett BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) mozgalom kritizálni kezdte, és rengeteg levelet kapott emiatt. Azt mondta, sok emberrel beszélt, és állandóan új dolgokat tanul ő maga is, de végül arra jutott, hiba volt elvállalni a fellépést.

A döntésből óriási internetvihar lett, még Izrael kulturális minisztere, Miri Regev is beszállt.

A legújabb fejlemény, hogy december 31-én egészoldalas hirdetést jelentetett meg a Washington Postban Shmuley Boteach rabbi. Ebben bigottnak nevezi az énekesnőt, és azt írja, Lorde egy antiszemita bojkotthoz csatlakozott ezzel, és felhozza, Oroszországban bezzeg fellép, annak ellenére, hogy Putyin támogatja Assadot.

„Bojkottáljuk a bojkottálókat, és mondjuk meg Lorde-nak és a többi bigottnak, hogy a zsidógyűlöletnek nincs helye a XXI. században.”

Shmuley Boteach külön Új-Zélandot is támadja Izrael-ellenesség miatt, többek között felhozza, hogy megszavazták az ENSZ-határozatot (127 másik országgal együtt), ami arra szólította fel Amerikát, vonja vissza Jeruzsálem fővárosként való elismerését.

Az erősen jobboldali Boteach a Breitbarton is írt egy cikket erről, amiben többek között azt írta, a fiatalság nem mentség az antiszemitizmusra.

Lorde támogatói szerint viszont ennek semmi köze az antiszemitizmushoz, az énekesnő az emberi jogok ügyében állt ki. Az Új-Zélandi Zsidó Tanács pedig közölte, ugyan csalódottak Lorde döntése miatt, de ez a hirdetés kontraproduktív, és csak olaj a tűzre.

Orientalista.hu – 444.hu

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑