Cadmus fordítás Cadmus

Elfogadták a kormányfő felfüggesztését akadályozó törvényt Izraelben

2023. 03. 23.

Az izraeli parlament, a kneszet elfogadta a miniszterelnök hivatalviselésre alkalmatlannak ítélését, valamint felfüggesztését akadályozó törvényt – jelentette a helyi média csütörtök reggel.

Az izraeli jogrendszer átalakításának első törvényét a 120 tagú képviselőházban 61 honatya, az alaptörvény elfogadásához szükséges minimális többség támogatta.

A törvény célja, hogy megvédje a hivatali felfüggesztéstől a miniszterelnököt.

A törvény szerint ezentúl csak abban az esetben függeszthetik fel a kormányfőt, ha ő maga bejelenti, hogy fizikai vagy szellemi okokból nem képes ellátni hivatalát.

Emellett akkor is elvehetik tőle a kormányfői széket, ha a kormánytagok 75 százaléka felfüggesztését kéri, a kérelmet szavazásra bocsátják a kneszetben, és ott legalább 85 képviselő támogatja az indítványt. A knesszet jogtanácsa engedélyezte a jelenlegi miniszterelnöknek, Benjamin Netanjahunak is a szavazást, nem akadályozta meg összeférhetetlenségre hivatkozva voksolását.

A kneszet plénumát rendhagyó módon összehívják csütörtökön, s a jövő hét minden napján, hogy még pészach, a zsidó húsvét előtt megszavaztassák a legfelsőbb bíróság összetételét megváltoztató törvényt.

Az ellenzék Izraelben csütörtökön tiltakozásul országszerte “nemzeti engedetlenségi napot” tart tömegtüntetésekkel, utak elzárásával. A jogrend átalakítása ellen csütörtökön Tel-Avivban felvonulást rendeznek a diákok, az IT szektor képviselői, tüntetnek a Likud képviselőinek otthonai előtt, s külön felvonulnak a nőmozgalmak is.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑