Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

ENSZ-főbiztos: Izrael függessze fel az igazságügyi rendszer átalakítását

2023. 02. 21.

Az igazságszolgáltatás átalakítását célzó reformok felfüggesztésére szólította fel Izraelt az ENSZ emberi jogi főbiztosa kedden Genfben.

Volker Türk aggodalmát fejezte ki a törvények emberi jogi következményei, valamint az igazságszolgáltatás függetlenségére gyakorolt hatása miatt. Rámutatott arra is, hogy a reformokat mind a civil társadalom, mind a politikai szféra tagjai bírálták, ezért felszólította az izraeli kormányt, hogy kezdeményezzen róluk párbeszédet.

“Azokat a változtatásokat, melyek egy ország régóta érvényben lévő alkotmányos berendezkedésének alapjait érintik, s amelyek az intézmények működését garantáló rendszeren módosítanak, csak széles körű konzultáció után, nagy többségű konszenzussal lehet meghozni” – szögezte le a főbiztos.

Aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a reformok az emberi jogok védelmét is nehezítik, különösen a társadalom sérülékenyebb közösségeinél, mint az LMBT-közösség, a menekültek és az izraeli arabok.

Az izraeli parlament keddre virradóra fogadta el első olvasatban az igazságszolgáltatás átalakításának első törvényeit. A változtatások révén a kormányzó politikusok irányítása alá rendelik a bíróságokat, ugyanis az alaptörvény igazságszolgáltatásról szóló részének módosításával átalakítják a bírákat kiválasztó bizottságokat. Ezentúl a koalíció ellenőrzi őket, mert a kilenc bizottsági tagból ötről ők döntenek. A változtatások bírálói szerint ezentúl ezért politikai alapon nevezik ki majd a bírókat, és ezzel szerintük a bíróság elveszíti függetlenségét.

A szintén megszavazott másik alaptörvény-módosítás megakadályozza, hogy az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság beleavatkozhasson az alaptörvények átalakításába, alkotmányossági, törvényességi kontrollt gyakorolhasson felettük.
Az ellenzék vezető politikusai elítélték az indítványokat. Tel-Avivban és Jeruzsálemben több tízezren tüntettek a tervezet ellen az utóbbi napokban, a megmozdulások szervezői szerint a törvények veszélybe sodorják a demokráciát.

Az izraeli parlament első olvasatban megszavazta az igazságszolgáltatás átalakításának első törvényeit

Az izraeli parlament első olvasatban éjszaka megszavazta az igazságszolgáltatás átalakításának első törvényeit – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A százhúsz tagú izraeli parlament, a kneszet 63, a kormánykoalíciót támogató törvényhozója szavazta meg a változtatásokat 47 ellenszavazat mellett. Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű pártja kivonult a voksolásról.

“Azért hagytuk el a plenáris üléstermet, hogy ne legyünk partnerek, és ne legitimáljuk a legillegitimebb törvényekről történő szavazást. Azt gondoljuk, hogy az – akár az indítványok elleni – szavazás egy illegitim folyamat legitimációja” – indokolta Liberman távolmaradásukat.

A változtatások a kormányzó politikusok alá rendelik a bíróságokat, ugyanis az alaptörvény igazságszolgáltatásról szóló részének módosításával átalakítják a bírákat kiválasztó bizottságokat. Ezentúl a koalíció ellenőrzi őket, ugyanis a kilenc bizottsági tagból ötről ők döntenek. A változtatások bírálói szerint ezentúl ezért politikai alapon nevezik ki majd a bírókat, és ezzel szerintük a bíróság elveszíti függetlenségét.

Jelenleg – a változtatások előtt – a kilenctagú bíróválasztó grémiumban az igazságügyi miniszter, a kormány egy másik minisztere, a kneszetben megválasztott két honatya, valamint az ügyvédi kamara két, titkos szavazással megválasztott tagja vesz részt, valamint a legfelsőbb bíróság elnöke és két további bírája.

Emellett a szintén megszavazott másik alaptörvény-módosítás azt akadályozza meg, hogy az alkotmánybíróságként is működő legfelsőbb bíróság beleavatkozhasson az alaptörvények átalakításába, alkotmányossági, törvényességi kontrollt gyakorolhasson felettük.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök “nagy éjszakának és nagy napnak” nevezte a történteket, s a jobboldali-vallásos koalíció vezetői, valamint a jobboldali Likud párthoz tartozó házelnök is üdvözölte a szavazás eredményét.

Az ellenzék vezető politikusai ugyanakkor elítélték az első olvasatban megszavazott, és jogerőre emeléséig még két olvasatban megszavazásra váró indítványokat. “A történelem elítéli önöket ezért az éjszakáért. A demokráciát ért károkért, a gazdasági károkért, a biztonságban okozott kárért, mert megosztják Izrael népét, és ez egyszerűen nem érdekli Önöket” – fordult a szavazás után a koalíció politikusaihoz a centrista Van Jövő pártot és az ellenzéket vezető Jaír Lapid.

A törvények elleni demonstrációkat szervező tömegmozgalmak vezetői közös közleményben jelentették ki, hogy a következő napokban és hetekben folytatják és fokozzák tiltakozó akcióikat.

Hétfőn, a szavazás előtt, sok tízezren tüntettek országszerte és a kneszetnél a változtatások ellen, s több tízezres tiltakozó menet járta körbe izraeli zászlókkal a törvényhozás épületét, miközben azt skandálták, hogy “demokráciát”.

A közszolgálati rádió kedd reggeli műsora arról számolt be, hogy az izraeli Demokrácia Intézett friss felmérése szerint a kormánykoalíciót vezető Likud párt szavazóinak körében sincs többsége a megszavazott változásoknak. Negyven százalékuk ellenzi, valamint negyven százalékuk támogatja azt, sőt a szélsőségesen jobboldali Vallásos Cionizmus pártban is egyenlő arányban támogatják és ellenzik az új törvényeket, ott 38-38 százalékban. Eközben a felmérés szerint Izrael teljes lakosságának 63 százaléka szeretné megőrizni a bírók kinevezésének eddigi rendszerét.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑