Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: Pakisztán ne toloncolja ki azokat az afgánokat, akikre hazájukban üldöztetés várna

2023. 10. 31.

Több nyugati ország Pakisztánban működő nagykövetsége és az ENSZ felszólította az iszlámábádi kormányt kedden, hogy adjon védelmet azoknak az országban tartózkodó afgánoknak, akikre hazájukba visszatérve üldöztetés várna.

Kajszer Hán Afridi, az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának (UNHCR) pakisztáni szóvivője elmondta, amennyiben Iszlámábád hajlandó kidolgozni mechanizmust a veszélyben lévő afgánok védelmére, az UNHCR kész segítséget nyújtani a megvalósításához, a többi között anyagi téren is.

Szárfaráz Bugti pakisztáni belügyminiszter a múlt héten jelentette be, hogy november 1-jétől kiutasítanak és kitoloncolnak minden külföldit, aki nem rendelkezik hivatalos beutazási vagy tartózkodási dokumentumokkal. A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a döntés a Pakisztánban tartózkodó, nagyjából 1,7 millió afgánra is vonatkozik.

A szomszédos Afganisztánból sokan menekültek át Pakisztánba az 1979-től 1989-ig tartó szovjet megszállás, illetve a 2021-es tálib hatalomátvétel idején, a pakisztáni hatóságok azonban azt hangoztatják, hogy részben afgánok felelősek az ország rossz közbiztonságáért.

Az Egyesült Államok korábban felszólította Iszlámábádot, hogy a veszélyeztetett menekülteknek segítő programon keresztül amerikai vízumra váró afgánokat, több mint 25 ezer embert ne toloncolja ki.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑