Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: Szudánban háborús bűncselekmény lehet a humanitárius segélyek akadályozása

2024. 03. 01.

Háborús bűncselekménnyel érhet fel a humanitárius szervezetek biztonságos hozzáférésének szándékos akadályozása a konfliktus dúlta Szudánban – jelentette ki pénteken Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa.

Türk az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának genfi ülésén úgy fogalmazott, hogy Szudán valóságos rémálommá változott.
“Már önmagában a nemzetközi jog súlyos megsértését jelenti, hogy nyilvánvalóan megtagadják a biztonságos és akadálytalan hozzáférését a humanitárius szervezetek számára Szudánban, s mindez talán háborús bűncselekménnyel is felér” – mondta.

“Újfent felszólítom a háborús feleket, hogy tartsák be jogi kötelezettségeiket azzal, hogy haladéktalanul humanitárius folyosókat nyitnak, mielőtt további életek múlnának ki” – hangsúlyozta Türk.

Az országban értesülések voltak fosztogatásokról, illetve humanitárius dolgozók elleni túlkapásokról. Nemzetközi szervezetek és helyben tevékenykedő segélyszervezetek pedig ismételten kifogásolták, hogy bürokratikus akadályok miatt nem tudnak humanitárius segélyt bejuttatni a hadsereg ellenőrzése alatt álló Port Szudánba, onnan pedig az ország más térségeibe.

“Több mint nyolcmillió menekülttel Szudánban és a környező államokban, ez a válság felfordulást okozott az országban és alapvetően fenyegeti az egész térségben a békét, biztonságot és humanitárius feltételeket” – tette hozzá Türk.

Szudánban tavaly áprilisban robbant ki konfliktus az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette szudáni hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Erők (RSF) és a vele szövetséges milíciák között. A konfliktusban ezrek vesztették életüket és milliók voltak kénytelenek elhagyni otthonaikat éhínség szélére taszítva az országot.

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑