Cadmus fordítás Cadmus

ENSZ: több milliárd dollárra van szükség a háború sújtotta Szudán megsegítésére

2024. 02. 07.

Az ENSZ a szudáni háborúban érintett civilek, valamint a szomszédos országokba menekülők humanitárius megsegítésére 4,1 milliárd dollár (1475 milliárd forint) támogatást kért szerdán.

A szudáni fegyveres erők és a félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) között tíz hónapja tartó háború tönkretette az ország infrastruktúráját, éhínség veszélyével fenyeget, és a harcok miatt emberek milliói kényszerültek elköltözni az országon belül és kívül.

Az ENSZ szerint Szudán lakosságának fele – mintegy 25 millió ember – humanitárius segítségre és védelemre szorul, több mint 1,5 millió ember pedig a Közép-afrikai Köztársaságba, Csádba, Egyiptomba és Dél-Szudánba menekült.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, az UNHCR, és szervezet humanitárius ügyeket koordináló hivatala, az OHCA szerdán közös felhívásban kért 2,7 milliárd dollárnyi (971 milliárd forint) segélyt 14,7 millió bajbajutott szudáni számára, valamint 1,4 milliárd dollárt (503 milliárd forint) további összesen 2,7 millió ember megsegítésére öt, Szudánnal szomszédos országban.

“A tíz hónapja tartó konfliktus szinte mindentől megfosztotta Szudán népét; a biztonságától, az otthonától és a megélhetésétől” – mondta Martin Griffiths, az OCHA vezetője, hozzátéve, hogy a tavaly kért összegnek kevesebb, mint a fele jött össze, ezért idén jobban és gyorsabban kell cselekedni.

Időről időre kapunk néhány üzenetet tőlük arról, hogy békére és támogatásra van szükségük ahhoz, hogy hazatérhessenek, és újrakezdhessék az életüket – jelentette ki Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa, hozzátéve, hogy ezek az emberek rengeteget veszítettek, és égető szükségük van az azonnali segítségre.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑