Cadmus fordítás Cadmus

Folytatódik az ENSZ-küldöttség vizsgálata az arab koalíció légicsapása miatt

2022. 02. 09.

 Konstruktívnak nevezte az arab koalíció szóvivője az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalának (OCHA) küldöttségével folytatott, a jemeni Szaada kormányzóságban lévő börtön elleni légitámadással kapcsolatos megbeszéléseket – adta hírül szerdán az al-Arabíja pánarab televíziós csatorna, hozzátéve, hogy a küldöttség egyelőre Szaúd-Arábiában marad.

A Szaúd-Arábia vezette, a jemeni harcokban 2015 óta résztvevő koalíció szóvivője, Turki al-Máliki azt közölte, hogy a küldöttség vezetője, David Gressly további tárgyalásokat folytat Rijádban a koalícióval.
Gressly, aki egyúttal az ENSZ jemeni humanitárius koordinátora is, emellett magas rangú szaúdi tisztségviselőkkel egyeztetett a jemeni humanitárius helyzetről.

A Szaúd-Arábiába menekült Al-Hadi erői ellen harcoló húszik ellenőrizte börtönt január 21-én érte légicsapás, amelyben legalább 82-en meghaltak és csaknem 140-en megsebesültek. A koalíció nem sokkal később közleményben tagadta, hogy szándékosan hajtotta végre a műveletet, indoklása szerint ugyanis a létesítmény nem szerepelt a tiltott célpontok ENSZ által jegyzett listáján.

Turki al-Máliki azzal vádolta a húszikat, hogy szándékosan nem tüntették fel a térképeken a börtönt, hogy esetleges légitámadás esetén elnyerhessék a nemzetközi közvélemény rokonszenvét.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező, síita húszik és a rijádi emigrációban élő Abed Rabbó Manszúr Hádi jemeni elnökhöz hű erők között, amelyeket a szaúdi vezetésű arab koalíció 2015 óta támogat.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑