Cadmus fordítás Cadmus

Halpiacot bombáztak Jemenben, 52 halott

2018. 08. 03.

Legkevesebb 52 ember meghalt és 101 megsebesült csütörtökön a jemeni Hodeida halászkikötőjében és halpiacán, amelyekre a szaúdi vezetésű arab koalíció mért légicsapást – közölte Juszef al-Hadri, a kikötőváros ellenőrzésük alatt tartó síita húszi lázadók egyik szóvivője.

Az el-Majádín libanoni televíziós csatorna helyi egészségügyi forrásokra hivatkozva korábban 26 halottról és 35 sebesültről számolt be.

Hadri szerint egy légicsapás a halpiacot érte, az al-Tavra kórház mellett. Röviddel az elsőt követően egy másik bombatalálat az egészségügyi intézmény főkapuját érte, amelyen keresztül ápolók és civilek éppen a sebesülteket vitték be. A lázadók “egészségügyi minisztériumának” szóvivője háborús bűncselekménynek minősítette a történteket.

Szemtanúk arról számoltak be, hogy a húszik fegyveresei lezárták a kórház térségét, miközben az arab koalíció gépei köröztek a város felett. A szaúdi katonai koalíció egyelőre nem nyilatkozott a történtekkel összefüggésben.

Egy névtelenséget kérő egészségügyi tisztségviselő a Hszinhua kínai hírügynökségnek telefonon elmondta: a piac, amelyet légitámadás ért, mindössze öt méterre van az al-Tavra kórház főkapujától.

A jemeni húszi lázadók szócsövének számító al-Maszíra tévécsatorna a nap folyamán azt közölte, hogy egy kórházat is légicsapás ért a térségben.

A jemeni kormányerők Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek támogatásával júniusban indított offenzívát a város elfoglalására az Irán támogatását élvező húsziktól. A koalíció azóta ellenőrzése alá vonta Hodeida nemzetközi repülőterét, s jelenleg a város kikötője irányába nyomulnak előre csapatai, amin keresztül a nemzetközi humanitárius segély 80 százaléka áramlik be a polgárháborús országba.

ATV nyomán

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑