Cadmus fordítás Cadmus

Heves harcok zajlanak Kartúmban, az ENSZ már közel 900 ezer menekültre számít

2023. 05. 05.

Kiújuló, heves összecsapásokról és egyre súlyosbodó humanitárius helyzetről érkeztek beszámolók pénteken a szudáni fővárosból. A harcok miatt Kartúmban rekedt civilek úgy érzik, a hadsereg és a vele szemben álló félkatonai erők is semmibe veszik őket, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) 860 ezer menekültre számít.

Az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok vezette hadsereg, valamint ellenlábasa és egykori helyettese, a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok irányítása alatt álló, félkatonai Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) a többszöri tűzszüneti megállapodás ellenére folytatják a harcot a főváros területének ellenőrzéséért. A két frakció vezetői továbbra is kevés hajlandóságot mutatnak a tárgyalásokra.

A kartúmi lakosok beszámolói szerint a szembenállók gyárakat, bankokat és üzleteket fosztottak ki vagy rongáltak meg a főváros egész területén.

Az április 15-én kirobbant harcokban már 17 kórház rongálódott meg, húszat erőszakkal kiürítettek. A 88 kartúmi kórház közül jelenleg húsz működik, de sok csupán részleges ellátást nyújt a betegeknek és a sérülteknek. A Szudáni Orvosok Szövetségének közlése szerint az ország egyik legfontosabb, Omdurman városában működő szülészeti kórházát csütörtökön fegyveresek elfoglalták és kifosztották.

Az UNHCR csütörtöki jelentése szerint a humanitárius helyzet Szudánban és környékén tragikus: élelmiszer-, víz- és üzemanyaghiány van, korlátozott a közlekedés, a kommunikáció és az áramellátás, és az alapvető cikkek ára az egekbe szökött.

Martin Griffith, az ENSZ-főtitkár humanitárius kérdésekben illetékes helyettese Port Szudánban garanciákat követelt a Szudánban harcban álló felektől a segélyszállítmányok célba juttatásához, miután kifosztottak hat, humanitárius segélyt szállító teherautót, és a kartúmi légitámadások miatt kudarcba fulladt a legutóbbi, szerdán lejárt fegyverszünet.

Az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) becslése szerint eddig 13-14 millió dollár értékben fosztottak ki élelmiszer-szállítmányokat, amelyeket a szudáni rászorulóknak szántak.

Már több mint 100 ezren menekültek el Szudánból a szomszédos országokba, amelynek kormányait pénteken az UNHCR felszólította arra, hogy engedjék át területükre a menekülő civileket.

Egyiptomba két határátkelőn keresztül – az ország külügyminisztériumának adatai szerint – több mint 56 ezer, túlnyomórészt szudáni menekült érkezett május 4. óta.

Az UNHCR 860 ezer menekült – szudáni, valamint Szudánból hazatérő, korábban éppen ott menedéket kért civil – kiáramlására számít, ellátásukra az ENSZ-szervezetek 445 millió dollár támogatást kértek.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , , , ,
Back to Top ↑