Cadmus fordítás Cadmus

Hollandiában elfogták egy szíriai iszlamista csoport feltételezett volt parancsnokát

2019. 10. 26.

Hollandiában elfogták az Ahrar Al-Sham nevű szíriai iszlamista terrorcsoport feltételezett volt parancsnokát egy menekültszálláson – közölte a holland ügyészség pénteken.

A 29 éves férfit háborús bűncselekmények elkövetésének gyanújával vették őrizetbe még kedden. A férfi állítólag egy megölt harcos tetemével pózolt egy felvételen, és egy másik holttestet pedig megrugdosott a Hama tartományban a 2015-ben zajlott harcok idején.

A holland vádhatóság szerint a gyanúsított annak idején az Ahrar Al-Sham terrorszervezet egyik parancsnoka volt.

A férfi októberben jelentkezett az egyik hollandiai menekültközpontban, de már korábban is felfigyeltek rá a német hatóságok, amikor 2015-ben rövid ideig ott regisztráltatta magát menedékkérőként.

A gyanúsított őrizetét az illetékes holland bíróság pénteken két héttel meghosszabbította.

Az ügyészség szerint a férfit a YouTube videómegosztó oldalon közzétett egyik felvételen is látni lehetett, amint a rivális harcosok haláláról énekelt, kutyáknak nevezve őket.

A holland és a nemzetközi jog értelmében is a férfi feltételezett tettei a háborús konfliktusok áldozatainak személyi méltóságához fűződő jogának megsértését testesítik meg. Az 1949-es genfi egyezmények szerint az ilyen bűncselekmények elkövetőit akkor is felelősségre vonhatja Hollandia, ha azokat nem a területén követték el.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑