Cadmus fordítás Cadmus

Irak megállapodást kötött az Egyesült Államokkal a harci egységek és eszközök számának csökkentéséről

2021. 09. 18.

 Irak pénteki közlése szerint biztonsági megállapodást kötött az Egyesült Államokkal az amerikai harci egységek és eszközök számának csökkentéséről a katonai támaszpontokon az országban.

Erről az INA iraki állami hírügynökség számolt be a hadsereg közleményére hivatkozva. Eszerint a megállapodás az iraki és amerikai katonai bizottság közötti találkozón született, amelyet a két ország közötti stratégiai párbeszéd részeként tartottak az iraki fővárosban, Bagdadban.

“Mindkét fél egyetértett az amerikai harci egységek és eszközök számának csökkentésében (a nyugat-iraki) Ain al-Aszadban és (az északi) Erbílben található katonai támaszpontokon szeptember végéig” – áll a beszámolóban.

Az amerikai vezetés júliusban közölte: azt tervezi, hogy hivatalosan befejezi harci küldetését Irakban, és csak az iraki biztonsági erőknek nyújtandó kiképzésre és tanácsadásra összpontosít a jövőben. Az amerikai és az iraki kormány közös, júliusi közleménye szerint a harci alakulatok az év végéig elhagyják Irakot.

A Fehér Ház szerint jelenleg körülbelül 2500 amerikai katona tartózkodik a közel-keleti országban. Fő feladatuk az Iszlám Állam dzsihadista szervezet maradványainak felszámolása.

Bár Irak 2017 végén győzelmet hirdetett az Iszlám Állam felett, a terrorszervezet szétszéledt harcosai közül sokan bevették magukat a sivatagokba és egyéb területekre, és onnan kiindulva továbbra is hajtanak végre támadásokat a biztonsági erők és civilek ellen.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑