2020. 02. 23.

Iránban nőtt a halálos áldozatok és a fertőzöttek száma

Az iráni hatóságok vasárnap bejelentették, hogy három újabb halálos áldozata és 15 fertőzöttje van az új koronavírusnak. A halálos áldozatok száma így nyolcra nőtt, ezzel a fertőzés gócpontjának számító Kínán kívül eddig Iránban vesztették életüket a legtöbben a tüdőgyulladást okozó járványban.

Az ismert fertőzöttek száma jelenleg 43 – tájékoztatott az iráni egészségügyi minisztérium szóvivője, Kianus Dzsahanpúr. Az első esetekről és halálos áldozatokról két nappal a pénteki parlamenti választások előtt adtak hírt a hatóságok. A fertőzöttek a síiták szent városának számító Komban éltek. Irán volt az első közel-keleti ország, ahol a Covid-19 okozta halálesetekről számoltak be.

Az iráni hatóságok az ország 31 tartományából 14-ben oktatási intézményeket, mozikat és színházakat zártak be, hogy elejét vegyék a járvány terjedésének. Ezeken a területeken egy hétre felfüggesztették a kulturális és művészeti előadásokat. Az iráni lakosságot arra kérték, hogy egy ideig ne keressék fel Komot és más zarándokhelyeket.

A 15 új fertőzésből négyet a fővárosban, Teheránban regisztráltak. Itt az önkormányzat elzárta az ivókutakat, és betiltotta az édesség árusítását a metróban. A buszokat és a metrószerelvényeket is fertőtlenítik – tájékoztatott Golamreza Mohammadi önkormányzati szóvivő.

A fővárosi önkormányzati tanácsot vezető Mohszen Hasemi kilátásba helyezte, hogy ha nő a fertőzöttek száma, a nyolcmillió lakosú Teherán egészét karantén alá helyezik.

Szaid Namaki iráni egészségügyi miniszter elmondta, hogy minden egyes városban kijelöltek egy kórházat, amely kizárólag a koronavírusos betegek ellátásával foglalkozik majd. Namaki szerint a vírust egy Kína és Irán között rendszeresen ingázó komi kereskedő hurcolta be az országba, aki később életét vesztette a kórban.

A miniszter egyúttal védelmébe vette az iráni kormányt, amely szerinte átláthatóan kezeli a járványt. Az egészségügyi tárca figyelmeztette a koronavírussal kapcsolatos álhírek terjesztőit, hogy jogi következményekkel számolhatnak. Iránban sokan attól tartanak, hogy a járvány halálos áldozatainak száma magasabb a hivatalosan közölt adatoknál.

Az iszlám köztársaságban 36 ellenőrzőpontot állítottak fel a határokon, hogy átvizsgálják az országba érkező utazókat. Az Iránnal szomszédos Törökország, Irak, Afganisztán és Pakisztán is óvintézkedéseket tett a vírus terjedésének megakadályozása érdekében.
Közben Libanonból és Kanadából is érkezett hír fertőzött iráni utazókról. Az első libanoni esetet egy Komból érkezett utazónál azonosították.

Szaúd-Arábia elrendelte, hogy az Iránból érkezők csak a 14 napos karantén lejártát követően léphetnek be a királyságba. Rijád szeretné elkerülni, hogy a vírus elérje a muszlimok szent helyeinek számító Mekkát és Medinát.

Kuvait bejelentette, hogy határozatlan időre kitiltja az Iránból érkező hajókat kikötőiből.

A tüdőgyulladást okozó új koronavírus decemberben jelent meg a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, a 11 millió lakosú Vuhanban. Kínában csaknem 77 ezer megbetegedést regisztráltak a hatóságok, a legtöbb fertőzést a járvány gócpontja környékéről jelentették. A halálos áldozatok száma elérte a 2445-öt. Világszerte további mintegy 1500 fertőzöttről és több mint húsz halálesetről tudnak.

A vírus eddig csaknem 30 másik országban jelent meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombaton aggodalmát fejezte ki az egyértelmű fertőzéstörténettel nem rendelkező betegek miatt, bár a Kínán kívüli esetek száma továbbra is alacsony. Jelenleg a vírus iráni, olaszországi és dél-koreai terjedése aggasztja legjobban az egészségügyi szakértőket.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑