Cadmus fordítás Cadmus

Iráni tábornok: több mint háromszáz halottja van a tüntetéseknek

2022. 11. 28.

Több mint háromszáz halottja van a szeptember közepe óta tartó iráni tüntetéseknek – közölte hétfőn Amír Ali Hadzsizadeh tábornok, az iráni Forradalmi Gárda légvédelmének parancsnoka, akit a helyi média idézett.

A tábornok szerint a halálos áldozatok között – a hatóságok szóhasználata szerint – “mártírok”, vagyis a biztonsági erők tagjai is vannak. Utalt arra is, hogy a halottak között sokan olyan ártatlan ember van, aki nem vett részt a tüntetéseken.

Mindazonáltal Hadzsizadeh nem említett pontos számot, illetve azt sem, hogy a becslést mire alapozza.
A tábornok újra hangsúlyozta a teheráni vezetés hivatalos álláspontját, miszerint a tüntetéseket Irán ellenségei szították, ideértve a nyugati országokat és Szaúd-Arábiát is.

Az első hivatalos összesítés azonban így is alatta marad az amerikai székhelyű, Iráni Emberi Jogi Aktivisták nevű jogvédő csoport adatainak, amely szerint a zavargássá fajult megmozdulásokon eddig 451 tüntető és a biztonsági erők 60 tagja vesztette életét, valamint 18 ezernél is több embert állítottak elő.

A tiltakozásokat a Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nővel szembeni bánásmód váltotta ki, akit az erkölcsrendészet tartóztatott le, mert megsértette az Iszlám Köztársaság szigorú öltözködési szabályait, és az őrizetben meghalt. A tüntetések egyik központja Irán kurdok lakta térsége, ahol a tüntetők azt is a központi kormány szemére vetik, hogy etnikailag hátrányos helyzetbe hozza őket.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑