Cadmus fordítás Cadmus

Jemenben több mint ötvenen haltak meg az elmúlt két napban

2018. 07. 06.

Több mint ötvenen haltak meg az elmúlt két nap légitámadásai során a nyugat-jemeni Hodeida városától délre, ahol a húszik megerősítették védelmi vonalaikat – közölték katonai és kórházi források, valamint szemtanúk.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború az Irán támogatását élvező húszi síiták és a Szaúd-Arábiába menekült megbuktatott Mansour Al-Hádihoz hű erők között.

A szaúdi vezetésű katonai koalíció légiereje három, Hodeidától délre fekvő, a húszik támaszpontjaként működő város ellen intézett támadást.

A támadásoknak több civil áldozata is volt, köztük gyerekek. A vasárnap és hétfőn végrehajtott légitámadások következtében 43 húszi vesztette életét a várostól délre eső frontvonalon – számoltak be az egyik helyi kórház dolgozói.
A június közepe óta kiéleződött harcok eddig 483 halálos áldozatot követeltek.

Katonai források elmondták, a harci tevékenység mérséklődése közepette egyre több lázadó érkezik Hodeidába. A források szerint a húszi síita lázadók több tucat lövészárkot ástak a kormányerők és a nemzetközi koalíció által ostromlott Hodeida kikötővárosban,
továbbá betonblokkokkal és konténerekkel torlaszolták el az utakat, megerősített lőállásokat hozva létre.

A Jemenben beavatkozó Szaúd-Arábia vezette katonai koalíció azért mérsékelte harci tevékenységét Hodeidában, hogy időt adjon Martin Griffithsnek, az ENSZ jemeni különmegbízottjának meggyőzni a húszi lázadókat a városból történő feltétel nélküli kivonulásról.

A 600 ezer lakosú Hodeida birtoklása különösen fontos amiatt, hogy kikötőjén keresztül érkezik ugyanis Jemenbe az élelmiszersegélyek 70 százaléka és az olajszállítmányok legnagyobb része.

A húszik 2014 szeptemberében elfoglalták a fővárost, Szanaát, és jelentős területeket vontak ellenőrzésük alá az ország nyugati-északnyugati részén. A húszik ellen 2015 márciusában lépett hadba Al-HAdi erőit légierővel segítő arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével.

MTI, Origo

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑