Cadmus fordítás Cadmus

Jemeni háborús bűnöket vizsgált az ENSZ-nyomozó, Pegasust kapott a telefonjára

2021. 12. 20.

A jelek szerint Szaúd-Arábia áll az akció mögött. Egy olyan, ENSZ által támogatott nyomozó telefonját is megcélozták a Pegasus nevű kémprogrammal, aki potenciális jemeni háborús bűnök után kutatott – írja a készülék törvényszéki elemzésére hivatkozva a Guardian.

Az Amnesty International és a Torontói Egyetem Citizen Lab szakértői szerint a tunéziai Kamel Jendoubi mobilját 2019 augusztusában támadhatták meg. Erre néhány héttel azt követően került sor, hogy az általa vezetett szakértői testület több, Szaúd-Arábiára kedvezőtlen észrevételt tett.

Ennek egyik legsúlyosabb megállapítása az volt, hogy a Rijád által vezetett koalíció a jemeni háborúban „súlyosan megsértette a nemzetközi humanitárius jogot”, ami „háborús bűncselekményekért való büntetőjogi felelősségre vonáshoz” vezethet. Jendoubi mobiltelefonszáma egyébként szerepel abban az adatbázisban, amely már korábban is kiszivárgott. Ezen olyan személyek vannak, akiket a kiberfegyvert gyártó izraeli NSO Group megfigyelési célpontként választott ki.

Az adatok arra utalnak, hogy a nyomozó telefonját Szaúd-Arábia törhette fel. A velük való együttműködést egyébként az idei év elején megszüntették, mondván, hogy visszaéltek a szoftverrel. Az NSO szóvivője a konkrét ügyben azt mondta, „Kamel Jendoubi nem volt célpontja egyik jelenlegi ügyfelünknek sem”.

A teljes, eredeti írást itt olvashatják el.

 

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑