Cadmus fordítás Cadmus

Moszad Iránban elrabolt a forradalmi gárda emberét

2023. 07. 02.

Ritka, hogy az izraeli titkosszolgálat beszámol a saját kommandós akciójáról. De most ez történt: a Moszad Iránban elfogta a Cipruson állítólag merényletet tervező iráni sejt vezetőjét.

Az izraeli kémszervezet közleménye szerint az „iráni területen végrehajtott különleges és vakmerő akció” során nyakon csípték az osztag feltételezett vezetőjét, és kivitték az országból. Az iráni csoport állítólag egy izraeli üzletembert akart megölni Cipruson.

A médiát ritkán tájékoztató Moszad azt is elárulta, hogy az illető a kihallgatása során bevallotta: az utasítást az iráni Forradalmi Gárdától kapta. Az izraeliek tájékoztatták a ciprusi hatóságokat, amelyek felszámolták a sejtet.

A hírt közlő Reuters jelezte, hogy a készülő ciprusi merényletről szóló hírt más forrásból nem erősítették meg, egyelőre sem Ciprus, sem Irán nem szólalt meg az ügyben.

A gyanúsított az izraeli ügynököknek elmondta, hogy az Észak-ciprusi Török Köztársaságból lépett a megosztott sziget déli részébe. Felkutatta a célszemélyt, fotókat is készített az otthonáról, de visszatért Iránba, mert azt az információt kapta, hogy a rendőrség a nyomában van.

Szakértők szerint a Moszad szokatlan nyíltsága mögött az állhat, hogy hírek szerint az USA újrakezdte a tárgyalásokat Teheránnal az iráni atomprogram korlátozásáról. Izrael azonban ellenzi a 2015-ben kötött, majd az előző amerikai kormány által 2018-ban egyoldalúan felmondott atomalku újraélesztését.

HVG

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑