Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Nagy-Britannia további 75 millió fonttal támogatja az afgánokat

2021. 12. 14.

 

Nagy-Britannia további 75 millió fonttal (32 milliárd forint) támogatja a humanitárius válság szélén álló Afganisztánt – jelentette be szombaton Liz Truss brit külügyminiszter.

A tárcavezető szerint a segély életeket fog menteni és hozzájárul majd a dél-ázsiai régió stabilitásához is.

Truss ezt a hét legfejlettebb ország (G7) külügyminisztereinek szombati tanácskozását követően jelentette be Liverpoolban, ahol a találkozó résztvevői a többi között megvitatták, hogyan hangolják össze afganisztáni erőfeszítéseiket, illetve miként viszonyuljanak az ország radikális iszlamista tálibokból álló vezetéséhez – közölte az Index.hu.

A kiegészítő forrásokkal együtt Nagy-Britannia az idén 286 millió fontot (122 milliárd forint) ajánlott fel Afganisztánnak.

A brit külügyi, nemzetközösségi és fejlesztési ügyekkel foglalkozó iroda (FCDO) közlése szerint az ENSZ és a segélyszervezet a leginkább kiszolgáltatottakat fogják előnyben részesíteni a segélyek elosztásánál, így a nők és fogyatékkal élők vezette afgán háztartásokat.

Brit tisztségviselők mindemellett hangsúlyozták, hogy a forrásokat nem közvetlenül a tálibokon keresztül, hanem az Afganisztáni Humanitárius Alapon, az ENSZ Élelmezési Világprogramján (WFP) és egyéb segélyszervezeteken keresztül fogják folyósítani. A WFP a szombaton bejelentett összeg nagyjából felét, 34 millió fontot fog kapni élelmezési programokra.

David Beasley, a WFP igazgatója hangsúlyozta, hogy az adomány számos életet fog megmenteni.

Egyszerűen szívszorító, amit helyben tapasztalunk: 23 millió embert fenyeget éhínség az aszály, konfliktus és gazdasági válság sújtotta országban” – mondta. „Nők és gyerekek kénytelenek elviselni a szenvedés oroszlánrészét, s miközben beköszönt a kegyetlen tél, napról napra egyre többen éheznek, illetve alultápláltak – hívta fel a figyelmet a WFP igazgatója.

Az Afgán Újjáépítési Vagyonkezelői Alap (ARTF) donorjai egyébként pénteken állapodtak meg abban, hogy 280 millió dollárt (91 milliárd forint) folyósítanak az év végéig az ENSZ Gyermekalapján (UNICEF) és a WFP-n keresztül Afganisztán számára. A Világbank tájékoztatása szerint ezzel tudják majd biztosítani az élelmiszersegélyeket és az egészségügyi szolgáltatások működését a humanitárius katasztrófa fenyegette dél-ázsiai államban.

A radikális iszlamista tálibok augusztusi hatalomátvétele nyomán az Egyesült Államok befagyasztotta az afgán központi bank számláit, a Világbank és a Nemzetközi Valutaalap pedig felfüggesztette a segélyek folyósítását. Közben az ENSZ arra figyelmeztet, hogy a közel 40 milliós afgán népességből 23 milliót fenyeget éhínség az idei télen.

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑