Nap videója: Hillary Clinton egy videón arról beszél, hogy az Egyesült Államok hogyan hozta létre az Al-Kaidát

A Middle East News híroldal közzétett egy még 2010-ben a CNN által készített interjút, melyen Hillary Clinton korábbi amerikai külügyminiszter arról beszél, hogy az Egyesült Államok hogyan hozta létre az Al-Kaida nevű terror szervezetet.

Clinton az interjú során kifejtette, hogy annak idején ,,szükségük volt,, egy olyan szervezetre, mely harcol a Szovjetunió ellen. Az Egyesült Államok pedig nem hagyhatta, hogy a Szovjetunió átvegye az irányítást egész Ázsia felett. Afganisztán 1979-es szovjet megszállása azonban lehetővé tette, hogy a CIA a saját érdekeire kihasználja az afgán felkelőkből alakult egységeket akik később kiegészültek a különböző arab államokból érkező ,,mudzsahedekkel,,.

És később a különböző arab és iszlám országokból érkező önkéntesek ,,szent háborúját,, használta fel a CIA a szovjetek elleni harcra. A 80-as évek elején pedig már létezett az amerikaiak által felfegyverzett és kiképzett ,,Al-Kaida,, melyet olyan emberek hoztak létre mint a szaúdi Oszama Bin Laden és az egyiptomi Ayman Al-Zawahiri.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Middle East News)

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑