Cadmus fordítás Cadmus

Netanyahu szerint Ganz kisebbségi kormány alakítására készül az arab pártok támogatásával

 

Benjamin Netanjahu távozóban lévő izraeli miniszterelnök szombaton emlékeztetett annak lehetőségére, hogy a Kék-Fehért vezető Beni Ganz kisebbségi kormányt fog létrehozni az arab törvényhozók támogatásával. „

„Van egy megállapodás a Kék-Fehér vezetői között, hogy kisebbségi kormányt hoznak létre az Egyesült Arab Listával. Biztosra tudjuk, hogy ezt a döntést hozták,” állította a miniszterelnök a Likud törvényhozókkal tartott rendkívüli megbeszélésen.

Netanjahu szerint egy ilyen kormány az izraeli arab törvényhozókra fog támaszkodni, akiket azzal vádolt, hogy “a Palesztin Iszlám Dzsihád és a Hamász támogatói”.

„Aktivizálnunk kell a közvéleményt, hogy azonnal megbuktassunk egy ilyen kormányt.”

Gánc Twitteren reagált Netanjahu állításaira.

„Netanjahu, látom, hogy a ‘vészhelyzet’ kifejezést használtad, mert fennáll annak az esélye, hogy hamarosan véget ér a kormányzásod. Tehát nincs, a vészhelyzet az, amikor több száz rakétát lőnek ki Izrael népére.

Netanjahu, itt az ideje, hogy megemészd: megteszek mindent annak érdekében, hogy megakadályozzam, hogy Izrael népét harmadszor is választásokba húzd. Egész idő alatt ezt mondtam, és felszólítalak, hogy tedd meg még ma. Csatlakozz a közvetlen tárgyalásokhoz a mentelmi blokk nélkül, trükkök és ravaszkodás nélkül. Ami 10 éven át működött nálad, többé már nem működik.”

Liberman szombat este egy Facebook-posztban elismételte támogatását egy Likud-Kék-Fehér egységkormány iránt. Liberman szerint a két párt között „nincs ideológiai rés” a problémát „személyes rivalizációk” okozzák.

Ganz szombat este találkozott Reuven Rivlin elnökkel, hogy megvitassa vele a koalíciós tárgyalások állását illetve az elnök által felvázolt egységkormány-tervezetet.

Újkelet nyomán

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑