Cadmus fordítás Cadmus

Nigerben több tucatnyi katona halt meg a szélsőségesek támadásában

2023. 10. 03.

Huszonkilenc katona halt meg egy nyugat-nigeri támadásban, ez volt az eddigi legtöbb áldozatot követelő eset azóta, hogy a hadsereg július végén átvette a hatalmat az országban, ahol rendszeressé váltak a dzsihadista szélsőségesek támadásai – közölte a helyi védelmi minisztérium hétfő este.

“A biztonsági erők egy különítménye volt a célpontja egy összetett támadásnak Tabatol településtől északnyugatra, amelyet több mint száz terrorista követett el házilagos robbanószerkezetekkel, valamint pokolgépekkel megrakott járművekkel” – derült ki a helyi tévében ismertetett közleményből.

A támadásban az előzetes adatok szerint 29 katona meghalt, kettő pedig súlyosan megsebesült – írták a tájékoztatásban, amely szerint “több tucat terroristát” megöltek.

Az eset a mali határ közelében történt, a “Nagy-Szaharai Iszlám Állam” (EIGS) terrorista szervezet által jelentett fenyegetés semlegesítésére irányuló műveletek során. Ez a legsúlyosabb mértékű veszteség azóta, hogy a hadsereg július 26-án államcsínnyel hatalomra került, amelyet részben a romló biztonsági helyzettel indokolt.

Augusztus közepén legalább 17 nigériai katona meghalt és 20 megsebesült feltételezett dzsihadisták támadásában a Niger és Burkina Faso közötti határ közelében.

A Niger, Burkina Faso és Mali közötti “három határ” néven ismert terület. Ez az al-Kaida terrorszervezethez és az EIGS-hez kötődő szaheli dzsihadisták menedéke.

MTI

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑