Cadmus fordítás Cadmus

Növelné a nemzetközi erőket Afganisztánban az amerikai parancsnok

2017. 02. 10.

Több ezer nemzetközi katonával növelné az afganisztáni jelenlétet az Egyesült Államok katonai parancsnoka. John W. Nicholson szerint a jelenlegi kontingens nem elegendő a tálibokkal szembeni küzdelemre, állandósult a patthelyzet.

Az afgán erők túlságosan nagy nyomásnak vannak kitéve a tálib fegyveresekkel való harcok és az afganisztáni tartományi fővárosok védelme miatt, túl nagy veszteségeket kellett elszenvedniük.

– Ezek a hozzájárulások valamennyi szövetségesünktől jöhetnének, így az Egyesült Államoktól is. Meghatároztuk a szükséglet nagyságát és annak jellegét, így a további külföldi erőkkel bővülve hatékonyabb műveletekkel lehetne segíteni az afgán hadsereget – mondta John W. Nicholson tábornok, a szenátus katonai bizottságának meghallgatásán.

A tábornok több országot is bírált az afganisztáni konfliktus miatt, így szerinte Oroszország “hamis narratívával” sokat ártott az afganisztáni rendezés ügyének.

– Továbbra is rendkívül aggaszt bizonyos külső szereplők fellépése, így Pakisztán, Irán vagy Oroszország, tovább folytatják a tálibok támogatását, és elfogadottnak tekintik a tálibokat. Mindez aláássa az afgán kormány erőfeszítéseit és a stabilitás megteremtését – tette hozzá a tábornok.

Nicholson szerint elengedhetetlen, hogy a parancslánc alsó szintjein a jelenleginél több katona legyen az Egyesült Államok vezette nemzetközi erőkben, de a NATO egyelőre nem sürgeti ilyen mértékben az afganisztáni állomány növelését.

Orientalista.hu – Euronews

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑