Cadmus fordítás Cadmus

Nyugati országok üdvözölték, hogy visszahelyezik hivatalába az eltávolított szudáni miniszterelnököt

2021. 11. 25.

Az Európai Unió, Norvégia, az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Svájc és Kanada közös nyilatkozatban üdvözölte a megállapodást arról, hogy Szudánban visszahelyezik hivatalába a múlt hónapban puccsal eltávolított miniszterelnököt, Abdalla Hamdokot – erről tájékoztatott az Európai Unió külügyi szolgálata (EEAS) hétfőn.

Szudánban a hadsereg és az északkelet-afrikai arab ország civil vezetői között vasárnap született megállapodás arról, hogy visszahelyezik hivatalába a katonai puccsal október 25-én eltávolított és házi őrizetbe helyezett Abdalla Hamdok miniszterelnököt.

A nyilatkozattevő országok és az Európai Unió minden politikai fogoly azonnali szabadon bocsátására szólított fel, nemcsak Kartúmban, hanem az ország minden részén. Ez – mint írták – kulcsfontosságú lépés a szudáni demokratikus átmenet és az ország alkotmányos rendje szempontjából, valamint a jogállamiság helyreállítása felé. Alapvető fontosságúnak nevezték, hogy a következő lépések megfeleljenek az emberek törekvéseinek, valamint, hogy a szudániak békésen, erőszaktól vagy fenyegetéstől mentesen kifejezhessék véleményüket.

Sajnálatukat fejezték ki és elítélték az október 25. óta elkövetett erőszakot, az emberi jogi jogsértéseket és a bekövetkezett haláleseteket. Mint emlékeztettek: a kitört zavargásokban több tucat tüntető meghalt, több százan megsebesültek és százakat vettek őrizetbe. Az egészségügyi dolgozókat megakadályozták feladataik ellátásában, az újságírókat pedig bántalmazták.

“Üdvözöljük az esetek kivizsgálására vonatkozó kötelezettségvállalást. A vizsgálatnak alaposnak, függetlennek és átláthatónak kell lennie” – fogalmaztak.

Az afrikai országban azóta vannak megmozdulások, hogy Abdel-Fattáh al-Burháni tábornok október 25-én megdöntötte a hadsereggel hatalommegosztásban működő civil kormányt, feloszlatta az ország összes kormányzati intézményét, és letartóztatta az elmozdított kabinet szinte összes civil tagját. Burháni új átmeneti tanácsot alakított, a testület elnökévé pedig önmagát nevezte ki.

A megbuktatott Abdalla Hamdok miniszterelnök a vasárnap megszületett megállapodásig háziőrizetben volt. Az EU és az Egyesült Államok, valamint több nyugati ország arra szólította fel a jelenlegi szudáni vezetést, hogy térjen vissza a puccs előtti állapotokhoz.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑